Dünyanın Milli Takımı Olmayan Tek Ülkesi! Marshall Adaları!

Marshall Adaları, Pasifik’te 60 bin nüfuslu bir devlet. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD tarafından işgal edildi. 1986’da bağımsızlığını verinceye kadar ABD bu adayı atom bomba denemeleri için üs olarak kullandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Spor alanında başlıca özelliği: Milli takımı olmaması. Birleşmiş Milletler’e üye 193 devlet arasında milli takımsız tek ülke bu adalar topluluğu.

 

Bu durum, Marshall Adaları vatandaşı, Hawai Üniversitesi mezunu mekanik mühendisi Shem Livai’nin kanına dokundu. 2020’de bir gün ABD, Kanada ve İsveç takımlarında futbol oynamış, şimdilerde teknik direktörlük yapan 33 yaşındaki İngiliz vatandaşı Lloyds Owers’a telefon etti. Milli takım projesini anlattı, “Bana elverir misin?” diye sordu.

 

Söz Lloyds Owers’ın: “Benim için ilginç bir meydan okumaydı. Dünyanın milli takımsız tek devletinde sıfırdan yola çıkarak bir milli takım oluşturacaktık…”

 

İkili önce Marshall Adaları Futbol Federasyonu’nu kurdu. Şimdi sırada önce Okyanusya Futbol Konfederasyonu’na, ardından Uluslararası Futbol Federasyonu’na (FIFA) üye olmak var. Böylece dünya futbol şampiyonasına ve olimpiyatlara katılabilecekler.

 

Başkent Majuro’da stadyum inşaatı başladı. Gençler de yoğun bir biçimde eğitilerek futbol öğretiliyor.

 

Hedef: 2024 Ağustos’unda ilk milli maçı oynamak. Sonra 10 yıl içinde de FIFA organizasyonlarına katılmak

 

Henüz ortada milli takım yok ama milli forma hazır: Ülkenin bayrağının mavi ve portakal renklerinde. Formayı süsleyen çubuklar ve motifler de adanın okyanusla derin bağlarını simgeliyor.

 

Ve bu ilginç mayo 30 ülkede birden satışa çıkarıldı. Kapış kapış gidiyor