Dünyanın Konuştuğu Restoran: Kanaan! Sahipleri Filistinli Ve İsrailli İki Ortak!

Restoranın adı: “Kanaan”. Özelliği iki sahibinden birinin İsrailli, öbürünün de Filistinli olması.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Normal zamanlarda bile eşine az rastlanan bu ortaklık, İsrail-Hamas savaşıyla birlikte daha da önemli bir sembole dönüştü.

 

Savaş başlayınca restoranın İsrailli ortağı Oz Ben David mekanın kapısına kilit vurmak istedi. Ama bu çifte kültürün barış için bir mesaj olacağını anlayınca vazgeçti. Şöyle diyor: “Aramızda köprüler kuruyoruz, ortak yönlerimizi araştırıyoruz. Bu tür yerler kapanırsa, o zaman terör kazanmış olacak. Biz farklı olduğumuzu göstermek ve daha önemlisi farklı olmak zorundayız.”

 

dunyanin konustugu restoran kanaan sahiplerinin biri israilli digeri filistinli

Fotoğraf TripAdvisor'dan alınmıştır. 

 

Oz Ben David ve Filistinli ortağı CelilDabit bu restoranı açarak önyargılara “Hodri meydan” dediler. İsrailliler ve Filistinliler’in birlikte çalışabileceklerini, ortakolabileceklerini kanıtlamak istediler. Restoran kısa sürede Berlin’in tüm topluluklarınca beğenilen bir mekana dönüştü: Aileler, sanatçılar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenliler akın ettiler.

 

Restoran uluslararası toplumun da dikkatini çekti. Celil Dabit, “Ortak değerlerimiz bizi bu birlikteliğe yöneltti. Kökenlerimiz farklı olabilir ama mesleki deneyimlerimiz bu farklılığı aşmamıza imkan verdi” diyor ve ekliyor:

 

“Şu sıralar savaş halinde olsak bile ortağımdan nefret edemem. Çünkü 9 yıldır birlikte çalışıyoruz ve birlikte çok iyi işler yapıyoruz. Farklı kökenli kişilerin birlikte çalışması, onları birbirine yakınlaştırıyor.”

 

İki ortak başlangıçta restoranın İsrailliler ve Filistinliler arasında işbirliğinin bir örneği olmasını amaçlıyorlardı ama girişimlerinin öneminin bu hedefin çok ötesine geçtiğini farkına vardılar.

 

“Bu mekanın Berlinliler, Berlin’de yaşayan Avrupalılar için savaşan iki tarafın da acılarının paylaşıldığı bir adrese dönüştüğünü farkettik” diyor Oz Ben David.