Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Büyük Maymun Türü Nasıl Yok Oldu?

“Gigantopitheque” olarak sınıflandırılan dünyanın gelmiş geçmiş en büyük maymun türünün nasıl yok olduğu uluslararası bir araştırmacı grubu tarafından aydınlatıldı. Günümüzdeki Çin’in güney bölgelerinde yaşayan bu iri maymun türünün yokoluş öyküsü Çinli, Avustralyalı ve Amerikalı bilim insanlarının uzun ve titiz çalışması sayesinde yazılabildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu esrarengiz maymun türü 90 yıl önce Alman araştırmacı Gustav von Koenigswald tarafından ortaya çıkarmıştı. Alman bilim adamı bu kayıp türü Hong Kong’taki bir eczacıda bulduğu “Dragon dişi”nden yola çıkarak tespit etmişti. O günden bu yana bölgedeki 22 mağarada bulunan 2 bin kadar diş ve 4 alt çene parçasıyla varlıkları doğrulandı.

 

Bu kalıntılar 2-3 metre boyunda, yani günümüzün en iri maymun türü olan gorillerden (Boyları 1,80 metre) daha büyük ve yaklaşık 300 kilo ağırlığında bir hayvanın bir zamanlar yaşadığını gösteriyordu. Ancak bilim insnları aynı dönemde onlarla birlikte yaşamış orangotanların nasıl hayatta kalıp da “Gigantopitheque”lerin yok olduğunun sırrını çözemiyordu,

 

“Nature” dergisinde yayınlana fosillerin ve tortulların ayrıntılı analizi, bu dev maymun türünün Milat’tan Önce 2 milyon ile 200 bin yıl arasındaki varlığını saptadı. Daha sonra polenler ve dişlerindeki yiyecek artıkları sayesinde o dönemdeki çevre koşullarındaki değişim ortaya çıkarıldı. Sonuçta, Milat’tan Önce 700 bin yılından itibaren bu iri maymunlara yıl boyu yiyecek sağlayan sık ormanlar, giderek seyrelmeye ve kısmen çayırlara dönüşmeye başladı. Bu da mevsim döngülerine bağlı olarak yiyeceklerin değişmesine ve azalmasına neden oldu. Bu da bölgedeki canlıların beslenme rejimlerinde kaçınılmaz değişiklikler getirdi.

 

Ne var ki, yerde yaşayan, kilolu ve az hareketli iri maymunların değişen koşullara uyumunu iyice güçleştirdi, Ve sonuçta otobur olan o iri maymunların yavaş yavaş sonları geldi.