Dünyanın En Yüksek Dağı Everest Değil! İşte Detaylar!

Dağların yüksekliği bulundukları yere göre değişiyor. Bir zirvenin yüksekliğini ölçmek veya hesaplamak için pir çok parametre devreye giriyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Deniz seviyesinden yükseklik ölçü alındığında elbette Everest dünyanın en yüksek dağı ünvanını hakkediyor. Ancak bir dağın deniz altındaki yüksekliği de hesaplandığında, tablo değişiyor. Bu kriterle Hawai adasındaki Mauna Kea ve Mauna Loa tepeleri Everest’i gerde bırakıyor.

 

Örneğin, Mauna Kea dağı deniz seviyesinden 4 bin 207 metre yükseklikte bulunuyor. Ancak okyanus tabanından itibaren ölçtüğünüzde karşınıza 10 bin 210 metre yüksekliğinde bir dağ çıkıyor. Bu da onu deniz seviyesinden 8 bin 848 metre yüksekliğinde olan Everest’in önüne geçiriyor.

 

Mauna Kea, “Beyaz Dağ” demek, çünkü zirvesi çoku kez karla kaplı. Bir yıl önce toprağın derinliklerinden yükselen bu volkan dağ, 4 bin 500 yıldır uykuda.

 

Mauna Loa dağı ise aktif bir volkan. Son kez 1984’te uyandı. Aktifliği nedeniyle yükselmeye devam ediyor. Günümüzde deniz seviyesinden itibaren 4 kilometreye yakın yüksekliği var, okyanus altında ise 5 kilometre ve de okyanus tabanında 8 kilometrelik cüssesiyle toplam yüksekliği 17 kilometreye ulaşıyor.



Etiketler: