Dünyanın En Az Ziyaret Edilen Ülkesinde Hayat Nasıl Geçiyor?

Endonezya ile Avustralya arasında yer alan küçücük Timor-Liste ülkesine yerleşen Jonty Crane adlı bir İngiliz orada günlerin nasıl geçtiğini “Stuff” adlı Yeni Zelanda internet haber sitesine  anlattı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İngiltere vatandaşı Jonty Crane 14 yıl Yeni Zelanda’da yaşadıktan sonra 2023’te hayatını değiştirmeye karar verip, dünyanın en uzak ve en az ziyaret edilen ülkesi Timor-Leste ya da eski adıyla Doğu Timor’a yerleşti Burası, Endonezya ile Avustralya arasındaki Timor adasının yarısını oluşturuyor.

 

Jonty Crane’ın herkesin göze alamayacağı macerası şöyle:

 

2024 Şubat’ında birlikte yaşadığı kadınla birlikte uluslararası gönüllü statüsüyle Doğu Timor’un başkenti Dili’ye yerleşti. Sağlık sorunlarıyla ilgilenen yerel bir sivil toplum kuruluşunda ve Timor Turizm Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Hayat arkadaşı ise ünlü ve prestijli sivil toplum örgütü “Oxfam”da küresel ısınmanın ekonomik etkileri konusunda çalışmalar yürütüyor.

 

Tek başlarına değiller. Çünkü, Dili’de ülkelerini terkedip gelmiş birkaç yüz kişi bulunuyor. Bunlar genellikle ya sivil toplum örgütlerinde ya da Birleşmiş Milletler’in çeşitli birimlerinde çalışıyor.

 

Jonty Crane, Yeni Zelanda’yı terketmesinin nedenlerini şöyle anlatıyor: 2Görme dışında tüm duyularımdan vazgeçseydim Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’d harika bir hayat sürebilirdim. Yemyeşil ormanlarla kaplı tepeler, 300 bin nüfuslu kentin merkezine, hatta deniz kıyısına kadar gelen yemyeşil bir bitki örtüsü… Ancak 30 derecenin üstündeki sıcaklık, yüzde 80 nem oranı, durmadan havlayan köpekler, kesintisiz öten horozlar, yoğn trafik, insanı ferahlatacak rüzgarların yokluğu bana yaşamam gereken yerin orası olmadığını hatırlattı.”

 

Crane, Dili’de başta uyum sorunu yaşadığını, bunun birkaç ay sürdüğünü belirtti, şimdiki hayatını şöyle özetledi:

 

“Doğu Timor’da doğayla iç içe yaşanıyor. Hem denize, hem de yüksekliği 3 bin metreyi bulan Ramelau dağına yakınız. Dalış meraklıları için Dili’den motorla sadece 90 dakika uzaklıkta olan Atauro adası tam bir cennet.”

 

Peki, ya zorlukları? Onları da şöyle sayıyor:

 

-İklimi bünye için çok yorucu.

-İhtiyaç maddelerini karşılamak hem zor, hem de fiyatları çok yüksek. Çünkü izole edilmiş küçük bir ada olduğu için nakliye maliyeti çok yüksek ve çoğu lojistik firması buaryı kazançlı görmüyor.

-İnternet çok ama çok yavaş. Ancak önümüzdeki yıl fiber optik bir kablonun döşenmesiyle hızlanacak.

-Yollar kalitesiz. Dila’dan biraz uzakça bir yerleşim birimine gitmek 8 saat sürebiliyor.

 

Jonty Crane, tüm bu olumsuzluklara rağmen Doğu Timor’da yaşamanın unutulmayacak bir deneyim olduğunu ifade ediyor.