Dünyanın Dönüşü Durursa Neler Yaşanabilir?

Bilim insanları iki olasılığa dayalı senaryolar hazırladılar:

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1-Dünyanın dönüş hızının giderek yavaşlaması.

 

2-Dünyanın birdenbire dönmeyi durdurması.

 

Ancak, 2 senaryoda da sonuç kesin: Yeryüzünde hayat alt-üst olacak.

 

Dünyanın dönüş hızı giderek yavaşlarsa, merkez kaç gücü bu yavaşlamaya bağlı olarak azalacak ve okyanuslar ekvator bölgesine artık sürüklenemeyecek. Dünya uzun tarihinin birikimi sonuca elips biçiminde. Kutuplara doğru biraz düz. Bu da oralarda yer çekiminin biraz daha güçlü olmasını sağlıyor.

 

Dünyanın dönüşü yavaşlarsa denizler büyük güçler tarafından sürüklenecek ve iki kutup okyanusuna ayrılacak.  Günler ise 24 saat değil, 6 ay sürecek. Dünyada sadece 2 mevsim hüküm sürecek: Buz gibi soğuklar cehennem  sıcakları. Daha uzun vadede rotasyonun, yani dönüşün durmasının sonucu olarak dünyamızın biçimi elipsten küreye dönüşeceği için, bu değişimin tetiklediği çok ama çok şiddetil depremler ortaya çıkacak.

 

Ancak bu çizdiğimiz tablo, dünyanın birden dönmeyi durdurmasının yol açacağı sonuçlara göre,bir masal gibi kalacak. Gezegenimizin dönüş hızı  kutuplarda sıfır gücünde, ekvatorda ise saatte 1700 kilometre hızında. Dönüş durursa dünyanın her yükseklikte farklı olan kinetik enerjisi  toprağın yüzeyinde birleşecek ve tüm canlıları kutupların etkisinden koparıp doğuya savuracak.

 

Binalar temellerinden koparılacak, kilometrelerce yükseklikte tsunamiler patlak verecek. Sonuçta, dünyadaki hayat birkaç saniyede tümüyle ortadan kalkacak.



Etiketler: