Dünyada kaç kıta var? 5, 6, 7, 8?
Fenoreporter - Dış Haberler
Başlıktaki seçeneklerin hepsi, yani dördü de doğru!
Çünkü cevaplar coğrafi yaklaşımlara göre değişiyor.
Önce kıtayı tanımlayalım: Geniş denizlerle, okyanuslarla çevrili, uçsuz-bucaksız toprak parçası.
Yani, kıtalar ile adalar arasındaki en önemli fark, birinin küçük, öbürünün büyük toprak parçasına sahip olmaları.
Kimi coğrafya bilimcilerine göre, dünyada 5 kıta var: Asya, Avrupa, Afrika, Amerika, Okyanusya. Beş kıta görüşünü destekleyenler, tezlerini sadece coğrafi değil, tarihi ve kültürel kriterlere de dayandırıyorlar.
5 kıta tezinin destekçileri de kendi aralarında ikiye ayrılıyor: Bir bölümü Asya ile Avrupa’nın tek kıta olduğunu ve “Avrasya” diye adlandırılması gerektiğini savunuyor. Onlar 5 kıtayı şöyle sayıyor: Avrasya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Okyanusya.
5 kıtacıların diğer bölümü ise iki Amerika’nın tek kıta olduğunda ısrar ediyor. Onların kıta gruplandırmaları şöyle: Asya, Avrupa, Amerika, Afrika, Okyanusya.
Bazı coğrafyacılar ise dünyada 5 değil, 6 kıta bulunduğu görüşünde. Şöyle sayıyorlar: Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Okyanusya. 6 kıtacıların ikinci cephesi ise farklı bir bakış öneriyor. İşte onların 6 kıtası: Avrupa, Asya, Amerika, Afrika, Okyanusya, Antarktika.
Geldik, 7 kıtacılara… Onlara göre 5 ve 6 kıtacıların görüşlerinin bir sentezini yapmak gerekiyor. “Dünyada 7 kıta var” diyorlar: Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Okyanusya, Antarktika.
Kıtalar konusundaki kafa karışıklığı önümüzdeki dönemde daha da artacak.
Zira bir de 8 kıtacılar çıktı: Yeni Zelanda açıklarında milyonlarca yıl önce okyanus dibine çökmüş bir kıta bulundu. Adı: Zelendiya. Az-buz değil; 5 milyon kilometrekarelik bir kıta.
Bu 5 milyon kilometrekarenin yüzde 94’ü su altında. Yüzde 6’sı ise günümüzde adalar grubu olarak varlığını sürdürüyor: Yeni Zelanda adaları, Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya, Lord Howe adası, volkanik Ball’s Piramit adası.
8’inci kıta iddiası kanıtlanabilirse. Bunun sadece coğrafi değil, onun çok ötesinde müthiş jeopolitik sonuçları da olacak.
Örneğin, Yeni Zelanda o kayıp kıtanın su üstündeki başlıca parçası olduğunu öne sürüp kıta sahanlığının genişletilmesini isteyebilecek. Bu da geniş ve zengin deniz altı kaynaklarının (mineral, petrol, doğal gaz) sahibi olacağı anlamına gelecek. Ayrıca ülkenin sınırlarını münhasır ekonomik bölgenin çok ötelerine götürebilecek.
Özetle, 8’inci kıta, yani Zelendiya, Yeni Zelanda için inanılmaz bir ekonomik piyango olacak