Dünyada Hayatın Başladığı İlkel Okyanus Nasıl Bir Yerdi?

Dünyada hayat 3,6 milyar yıl önce okyanuslarda başladı veya ortaya çıktı. Ne var ki, o zamanın okyanusları, bildiklerimizden çok ama çok farklıydı. Yeni bir araştırma jeolojik sürecin okyanuslarda bazı metallerin, metabolizma reaksiyonları için gerekli besinlerin nasıl yoğunlaştığını ortaya koydu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bugün çinko ve bakır dünyadaki tüm yaşam biçimleri için en hayati besin kaynaklarının başında geliyor. Özellikle proteinlerin oluşması için. Ancak ilkel yaşam biçimlerinde ilk organizmaların proteinlerini oluşturmak için farklı metalleri tercih ettikleri anlaşılıyor: Demir, molibden, manganez gibi.

 

Günümüzdeki duruma göre farklı bu kaynakların tercih edilmesinde 3,6 milyar yıl önce okyanuslarda bir paragraf yukarda saydığımız metallerin çok yoğun olması neden olarak gösteriliyor. Peki, günümüz okyanusları ile ilkel okyanusların bileşimleri arasındaki bu fark nasıl açıklanabilir? İki araştırmacı sorunun cevabını bulduklarını iddia ediyor: “Grenalit” adlı metal.

 

dunyada hayatin basladigi ilkel okyanus nasil bir yerdi

 

3,6 milyar yıl öncesinin koşullarını anlamak için, o dönemde fotosentez yapabilecek organizmaların henüz ortaya çıkmadığını, gerek atmosfer, gerekse okyanusların oksijen açısından son derece fakir olduklarını hatırlamak gerekiyor. O dönemden kalan çok az sayıdaki kayanın analizi dünyamızın sularının demir ve silisyum açısından zengin olduğunu gösteriyor. Ancak geri kalan maddeler, özellikle bazı besin kaynaklarının yoğunlaşması sürecinin henüz cevabı bilinmiyor.

 

3,6 milyar öncesinin denizlerinin bileşimine bir cevap bulabilmek için, bilim insanları laboratuvarda okyanusların minyatür bir benzerini oluşturmaya karar verdiler. Ve o minyatür ilkel okyanusta çok kısa sürede “Grenalit” denilen demir silikat metalinin ortaya çıktığını gördüler. Bu da, söz konusu mineralin 3,6 milyar yıl önce hayatın doğmasında en önemli faktör olduğu sonucuna vardılar.



Etiketler: