Dünyada Grev Krizi! Almanya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Sri Lanka'daki Grevler Gündem Oldu!

Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, ve Sri Lanka'da çeşitli sebeplerle işçiler greve başlarken protestolar dünyada gündem oldu. 

 

Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, ve Sri Lanka'da çeşitli sebeplerle işçiler greve başlarken protestolar dünyada gündem oldu. Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, ve Sri Lanka'da çeşitli sebeplerle işçiler greve başlarken protestolar dünyada gündem oldu. 

 

Duvar'da yer alan habere göre; Fransa'da emeklilik yaşının artırılması, Yunanistan'da tren kazası, Almanya ve İngiltere'de karşılanmayan ücret artışı talepleri, Sri Lanka'da ise artan vergiler grevler ile protesto edildi. Avrupa'da Fransa, İngiltere, Almanya ve Yunanistan'dan Asya'da Sri Lanka'ya bugün binlerce işçi farklı taleplerle grev ve protesto gösterileri düzenledi. İşçiler, Fransa'da emeklilik yaşının artırılmasını, Yunanistan'da 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasını, Almanya ve İngiltere'de karşılanmayan ücret artışı taleplerini, Sri Lanka'da ise kamu çalışanlarından alınan vergilerde yapılacak artışı protesto etti.

 

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören reforma ilişkin yasa tasarısı yerel saatle 09.00'da Fransız Senatör ve milletvekillerinden oluşan Karma Komisyon'da görüşülmeye başlanırken Genel İş Sendikası (CGT) başta olmak üzere çok sayıda sendikanın katılımıyla bu reforma karşı 8'inci büyük grev başladı. Fransız basınındaki haberlere göre, başkent Paris başta olmak üzere çok sayıda kentte enerji, ulaşım, rafineri ve temizlik dahil farklı sektörlerin çalışanları greve gitti. Grev nedeniyle bazı tren seferleri iptal edildi. Ülke genelinde başkentin yanı sıra Lille, Marsilya gibi kentlerde de protestoların beklendiği grevler kapsamında, bölgesel istihbarat verilerine göre 50 bin ila 80 bini Paris'te olmak üzere ülke genelinde 650 bin ila 850 bin kişinin, 230 farklı noktada gösterilere katılması bekleniyor. Fransız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) hafta başında hava yolu şirketlerine, kontrolörlerin grevi nedeniyle Paris Orly Havalimanı'ndaki bugünkü uçuşlarının yüzde 20'sini iptal etme çağrısında bulunmuştu.

 

Ülke genelindeki grev nedeniyle başkentin sembollerinden Eyfel Kulesi'nin de bugün kapalı olacağı bildirildi. Eyfel Kulesi'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, 'ulusal grev' nedeniyle kulenin bugün kapalı olacağı belirtildi. AA'nın aktardığına göre açıklamada, kulenin önündeki alanın yerel saatle 21.00'e kadar açık ve erişebilir olacağı kaydedildi. Temizlik işçilerinin greve gitmesiyle çöp yığınlarının oluştuğu başkent Paris Belediyesi de 14 Mart'ta yaptığı açıklamada temizlik işçilerinin hükümetin emeklilik reformunu protesto etmek için başlattığı iş bırakma eylemlerini destekleyeceğini açıklamıştı.

 

Bir diğer Avrupa ülkesi İngiltere'de de son ayların en büyük grevi yapılıyor. Yüz binlerce öğretmen, doktor, memur ve metro çalışanı bugün iş bıraktı. 100'den fazla devlet dairesinde çalışan 150 bine yakın memur ücret, emekli maaşı, iş güvenliği ve işten çıkarma koşulları nedeniyle grev yapıyor. Başkent Londra’da bugün metro seferleri yapılmıyor. Ülke genelindeki okulların çoğunda öğretmenler grevde. Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) üyesi olup İngiltere genelinde BBC için çalışanlar da BBC'nin yerel radyolarda kesintiye gitme planları konusunda devam eden anlaşmazlık nedeniyle 24 saatlik greve gidiyor. İngiltere genelindeki greve yaklaşık 1000 gazetecinin katılması bekleniyor. Başkent Londra'da da demiryolu çalışanları, çalışma koşulları ve emeklilik maaşlarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle greve gitme kararı aldı.

 

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da ise gelir vergisi ve elektrik faturalarındaki artışlar nedeniyle sağlık, demiryolu ve liman çalışanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kamu çalışanı bir günlük greve gitti. Ülke genelindeki çoğu kamu hastanelerinde sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hizmet durma noktasına geldi. Demir yolları da grevden etkilendi, Sri Lanka'da tren seferlerinde kısıtlamaya gidildi. İşçi sendikaları, ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan ülkede elektrik faturaları ve gelir vergisi artışlarının çalışanları zor duruma soktuğunu ifade ederek, hükümetin çağrılarına kulak vermemesi halinde grevin uzatılacağı uyarısında bulundu. Hükümet ise söz konusu uygulamanın kamu gelirlerinin artırılması ve elektrik üretim maliyetinin karşılanabilmesi amacıyla devreye alındığını kaydetti. Yetkililer, greve karşın bazı kamu bankalarının açık tutulduğunu ve bazı tren seferlerinin de açıldığını belirtti.

 

Tempi bölgesinde 28 Şubat'ta meydana gelen tren kazasında 57 kişinin hayatını kaybettiği Yunanistan'da da basın mensupları tren kazasının sorumlularının bulunması talebiyle greve gitti. Bugün basın mensuplarının aldığı grev kararı çerçevesinde haber bültenleri yayınlanmazken, gazete çalışanları da bir günlüğüne iş bıraktı. Memur Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) da tren kazasında sorumluların bulunması istemiyle yarın 24 saatlik grev ve başkent Atina'da eylem kararı aldı. Bu grev kararına destek veren basın mensupları, yarınki grev ve eylemi haberleştirebilmek için çalışmak istemeleri nedeniyle, greve bugün katıldı.

 

Öte yandan,  Türk Hava Yolları'nın (THY) Yunanistan'a yarın yapmayı planladığı tüm seferler, ülkedeki hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle iptal edildi. Edinilen bilgiye göre, grev nedeniyle "TK 1843/TK 1844 İstanbul-Atina-İstanbul", "TK 1849/TK 1850 İstanbul-Atina-İstanbul", "TK 1845/TK 1846 İstanbul-Atina-İstanbul" ve "TK 1881/TK 1882 İstanbul-Selanik-İstanbul" seferleri yapılmayacak. Böylece, THY'nin 16 Mart'ta yapacağı tüm seferler karşılıklı iptal edilmiş oldu.

 

Son olarak, Almanya'daki hastanelerde Ver.di Sendikası'na bağlı kamu çalışanları, 'uyarı grevi'nin ikinci gününde ücretlerinin artırılması talebiyle bugün yeniden iş bıraktı. Hastanelerdeki Ver.di Sendikası'na bağlı kamu çalışanları, işverenlerle ücretlerinin artırılmasına yönelik toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle birçok eyalette greve gitti. Başkent Berlin’de Charite ve Vivantes gibi pek çok hastanede greve giden yüzlerce sağlık personeli, Wedding semtinde bulunan Vivantes şirketinin yönetim binasının önünde toplandı. Üzerinde taleplerin yazılı olduğu döviz ve pankartlar taşıyan çalışanlar daha sonra Yahudi Hastanesi’ne yürüdü. Gösteri sırasında bir konuşma yapan Ver.di Sendikası yönetiminden Sylvia Bühler, 'ülkede fiyatların çok fazla artmasından dolayı sağlık alanındaki çalışanların daha fazla paraya ihtiyaç duyduğunu' belirtti. Bühler, 'geliri az olanlar için bu fiyat artışlarının daha da kötü bir durum olduğunu, bundan dolayı ülkedeki bu mali krizde yüzde 10,5 veya en az 500 euro ücret artışı talep ettiklerini' anlattı. Talepler konusunda ciddi olduklarını aktaran Bühler, dün ülke genelinde 13 bin kişinin greve katıldığını, bu sayının bugün daha fazla olduğunu kaydetti. Berlin’in yanı sıra Hamburg, Bavyera, Schleswig-Holstein, Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya ve Hessen eyaletlerinde de hastane çalışanlarının greve katıldığı aktarıldı.