Downburst Nedir? Nasıl Meydana Gelir? Nasıl Oluşur? İstanbul'da Görüldü!

'Downburst' hava olayı nedir? Ne demek? Nasıl meydana gelir? Nasıl oluşur? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar 'Downburst' hava olayı ile ilgili bilgileri merak ettiler. Peki 'Downburst' hava olayı nedir? Ne demek? Nasıl meydana gelir? Nasıl oluşur? Cevaplar haberimizde..

 

İstanbul'da bugün sağanak yağış ve fırtına etkili oluyor. İstanbul'da bugün downburst görüntülendi. Peki, downburst nedir, neden olur? İstanbul'da lodos yönlü rüzgar ve sağanak yağış bugün öğle saatlerinden sonra etkisini artırdı. Şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ilçelerde ağaçlar devrilirken, su baskınları da meydana geldi. İstanbul'da bugün ayrıca 'downburst' görüntülendi. Peki endişeye neden olan downburst nedir, neden olur?

 

downburst nedir ne demek nasil meydana gelir nasil olusur

 

'Downburst' hava olayı nedir? Ne demek? Nasıl meydana gelir? Nasıl oluşur?

 

'Süper hücre' yağışlarının bir benzeri olan 'downburst', iklim değişikliğinden kaynaklı küresel ısınmanın sonucu olarak yaşanan ani hava değişimleriyle meydana geliyor.

 

NASIL OLUŞUR?

 

Sıcak hava kütlesiyle soğuk hava kütlesinin çarpışmasıyla 'downburst' yaşanıyor. Hızla yere çöken hava yere çarpmasıyla birlikte daha fazla gidemeyeceği için aynı hızla yanlara doğru yön alır. Şiddetli hava patlamaları, yer seviyesine ulaştıktan sonra her yöne yayılan ve kuvvetli rüzgarlar üreten, önemli ölçüde yağmurla soğutulmuş bir hava alanı tarafından oluşur. Şiddetli yağmur, dolu, yıldırım, şimşek olayları oluşturabilen ve normalin aksine aşağı yöne doğru ivme alan, aynı zamanda yanlara da saçılan çok kuvvetli hava hareketidir. Sık sık kasırgalarla ve Türkiye'de pek rastlanmayan tornadolarla karıştırılır. Downburst, fırtınalardan farklıdır. Şiddetli yaşanması durumunda yıkıcı etkileri olabilir.