Donald Trump'u İflastan Kurtaran Milyarder Don Hankey Kimdir?

Vergi kaçakçılığından 454 milyon dolar cezaya çarptırılan ve mahkemeye 175 milyon dolar tutarında güvence kefaleti veren Donald Trump, bu parayı cebinden ödemedi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

80 yaşındaki Kaliforniyalı milyarder Don Hankey, Trump’a bu jesti yaptı. Neden? Donald Trump bu kefalet parasıyla ayakkabısındaki çakıl taşlarının birinden kurtuldu. Çünkü bu “Dost”unun sayesinde mal varlığına el konulmasının önüne geçmiş oldu.

 

175 milyon dolarlık kefaleti “Hankey Group” ve sigorta şirketi “Knight Specialty Insurance” üstünden ödeyen Don Hankey, 7,4 milyar dolarlık bir servetin sahibi. Servetini ödeme güçleri olmadığı için bankaların kredi reddeden dar gelirlileri riskleri göze alarak araba sahibi olmalarını sağlayarak yaptı.

 

Tehlikeli bir işti bu. Ama bugün 80 yaşında oan Hankey bu risk sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu. Örneğin, 2015’ta piyasa koşullarının yüzde 20 üstündeki faizle 336 bin kişiye kredi açtı. İşadamı 2021’de servetin 3,2 milyar dolardan 7,4 milyar dolara yükseltti. Bu serveti sayesinde Los Angeles tepelerindeki  “Dünyanın en pahalı evi” diye nitelenen uçsuz bucaksız bir malikanenin sahibi oldu.

 

Peki, Donald Trump’a neden bu iyiliği yaptı? Hankey ve Trump mahkemenin başta hükmettiği 454 milyon dolarlık cezanın ödenmesi  için temsilcileri aracılığıyla pazarlık masasına oturmuşlardı.Sonra mahkeme kefaleti epey aşağıya çekti. Don Hankey, “Pazarlıklarımız bitmişti. Ama birden mahkeme ödenecek tazminatı 175milyon dolara indirdiğini ve bu tutarı ödeyip ödeyemeyeceğimizi sordu” dedi.

 

Hankey bu kefaleti ödemekle çok iyi bir iş yaptığını düşünüyor.  Daha fazla bilgi vermiyor ama Donald Trump’ın kefalete karşılık nakit ve hisse senedi olarak yeterince güvenceyi kendisine teslim ettiğini söylüyor. Trump ayrıca bu iyiliğe karşılık tutarı açıklanmayan yüklü bir komisyon ödemeyi de kabul etti.