Bazı hayvanların zeka düzeylerinin insanların bile üstünde olduğunu biliyor muydunuz? Bir meyve karşılığı bir çok kolu çekmelerine dayalı bir test uygulandığında keçiler, “Primat” dediğimiz hayvanlardan bile üstün zeka ortaya koyuyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
(Not: Primat goril, orangutan, şempanze, diğer maymun türlerinin yanı sıra insanları da kapsıyor.) Aynı deney, şempanze gibi çok zeki “Primat”lara da uygulanıyor. Ama keçilerin farkı şu: 4 yıl sonra aynı testi tekrarladığınızda keçiler ödül için ne yapmaları gerektiğini hemen hatırlıyorlar.
Bilim insanları keçilerin kediler ve köpekler kadar etkili biçimde insanlarla iletişim kurabileceğini düşünüyor. Aynı köpekler gibi keçiler de sahiplerinden ödül istiyorlar. Keçiler doğada kayaları tırmanıp açların zirvesine çıkmayı ve yiyecek aramayı çok iyi beceriyorlar.Yiyecek arayışlarının keçileri zekice düşünmeye yönelttiği sanılıyor.
İkinci zeki hayvan arılar ise kendi aralarında karmaşık bir dansla iletişim kuruyorlar.
Örneğin bir arı 8’e benzeyen bir şekil çizerek ayrıntılı haberler iletebiliyor. Son derece güçlü belleğiyle yönlerini son derece kolayca bulabiliyorlar. Akıllarıyla çevrelerinin haritasını çizip kovandaki diğer arılara yönlerini gösterebiliyorlar. Danslarıyla ayrıca diğer arılara bilmedikleri besin kaynağını anlatabiliyorlar.
Farelere gelince; kurnazlıklarını ve hayatta kalma direncini göstererek tüm gezegeni istila etmeyi başardılar.
Fareler hep çevremizde. Son verilere göre, en fazla 50 metre ötenizde bir fareyle karşılaşmanız olasılığı son derece yüksek.
Ancak fare gibi son derece zeki hayvanlar dünyanın tüm kıtalarını istila edebilir.y85 milyon yıl önce dinozorların yok olmasından bu yan fareler sürekli gelişiyorlar. Bunda en büyük kozlarından biri bıyıkları. Fareler topladıkları bilgilerin en az üçte birini bıyıklarıyla elde ediyorlar.
Fare bıyığı deyip geçmeyin. Bıyığın her kılı bir sinir aracılığıyla beyindeki belirli bir bölgeye bağlanıyor.