Dinozorların Ayak İzleri Üstünde Yürümek İster Misiniz?

İspanya’nın Atlantik kıyısındaki Asturiya bölgesinde, Gijon ketinin batısında La Griega plajı bulunuyor. Uzayıp giden kumsallarıyla deniz aşıklarının bayıldığı plajın bir özelliği var: Zamanda geçmişe yolculuk, tam da Jurassic Park dönemine götürüyor. Çünkü plajda yüz milyonlaca yıl öncesinden kalma dinozor ayak izleri bulunuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Dinozor plajı” adı verilen sahil, sanki gerçek bir açık hava müzesi. 201-145 milyon yıl aralığından kalma dinozor ayak izlerini seyretmeye doyum olmuyor.

 

O izleri görmek için sahilden ayrılıp kalker kayalıklara doğru yürümek gerekiyor. Şte orada 155 milyon yıl önce pek derin olmayan bir lagün bulunuyordu. Yani, dalgaların getirdiği sularla oluşmuş, denizle bağlantılı küçük bir göl.

 

O dönemde bölgenin coğrafi koşullara bugüne göre farklıydı. Örneğin Pirene Dağları yoktu, İspanya ve Portekiz tek blok yarımadaydı. Pireneler’in yerinde Atlantik’in bir kolu vardı.

 

Atlantik daha yeni yeni genişliyordu, o nedenle İber yarımadası Kuzey Amerika’ya bugünkünden daha yakındı.

 

İşte bugün Asturiya kıyıları açığında pek de derin olmayan ama canlıların tür fazlalığı ile hayranlık uyandıran bir deniz bulunuyor.

 

O bölgede o çalarda hava sıcak ve nemliydi. Bu da dinozorların yaşaması için elverişli bir ortam sağladı. Her birinin yarı çapı bir metreden fazla olan dinozor ayak izleri, işte o dönemden kalma.

 

Yolunuz düşerse, gidip görmeyi ihmal etmeyin.