Yapay zekanın yeni marifeti: Dilin fotoğrafını inceleyerek, o kişinin ne gibi hastalığı olabileceğini uzmanlara haber veriyor. Peki, dilin hangi rengi hangi hastalığın mesajını veriyor ve bu yakın bir gelecekte sadece dile bakarak teşhis koymanın yolunu açacak mı? İşte cevapları…
Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi
Bundan 2 bin yıl önce Çin geleneksel tıbbının hekimleri hiçbir fiziki temasa gerek duymadan, sadece dile bakarak hastalık teşhisi koyabiliyorlardı. Irak’taki “Middle Technical University” (MTU) ve “Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA) tafından ortaklaşa yürütülen bir araştırmada, dilimizin sağlığımızla ilgili hayati ipuçları verdiği ortaya çıkarıldı.
Araştırma kapsamında diyabet, kansızlık ve böbrek yetmezliği hastalığı çeken 50 hastanın dil fotoğrafları, bir bölümü hasta, bir bölümü de sağlıklı 9 bin kişinin daha önce çekilmiş 9 bin fotoğrafın yanına konuldu. Sonuç: Dilin rengi sağlık durumundaki gelişmeye göre renk değiştiriyor.
Bu araştırma yapa zeka yardımıyla yürütüldü. Bir sonuç daha: Yapay zeka teşhisinde 94 oranında isabete ulaştı. Ayrıca 10 hastalığın yüzde 80 doğruluk payıyla teşhis edebileceği belirlendi. Daha önceki araştırmalarda dilin rengine bakarak apandisit veya tiroid gibi hastalıklar teşhis edilebildi. Ayrıca geçen yıl Ukrayna’da Kovid-19’a yakalanmış 135 hastanın dil renklerini konu alan bir araştırma yürütüldü.
Sonuç: Rengi kırmızıya çalan dil, enfeksiyon habercisi. Enfeksiyon hafifse dil açık pembe bir renk alıyor. Ama ağırsa dilin rengi kırmızıya dönüşüyor. Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan her 10 kişiden 9’unun dili koyu kırmızı renkteydi.
Bir başka araştırma: Japonya’da dilin renginin mesajlarla ilgili olarak Kiyohide Tomooka adlı bilim insanı, diyabet hastalarının dilinin sarı renge dönüştüğünü kanıtladı. Çünkü dildeki bakteriler şekerle besleniyorlar. Kanser hastalarında ise dil mor renk oluyor. Ve nihayet kalp sorunları olanların dili kırmızı renge çalıyor