Dikkat! Dövme Yaptırmak Lenf Kanseri Riskini Artırıyor!

Vücuda dövme yaptırmak dalga dalga yayılan bir modaya dönüştü. Avrupa’da ortalama her 3 kişiden birinin vücudu dövmelerle dolu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Peki, cilt altına mürekkep enjekte ettirmek tehlikesiz mi? İsveç’te yapılan araştırmada yanıt olumsuz çıktı. Yani, dövmenin tehlikeleri var.  Hem de ciddi tehlikeleri. Lund Üniversitesi bilim insanları ülkede son yıllarda artış gösteren lenf kanserinin nedenlerini araştırdılar.  İsveç’te iyice yaygınlaşan dövmenin bu hastalıkla ilişkisi olup olmadığı sorusuna eğildiler. Çünkü dövmenin vücutta uzun vadedeki etkileri bugüne kadar incelenmemişti.

 

Araştırma ekibinin başı olan Profesör Christel Nielsen, lenf kanseri tedavisi görenlerin bir listesine ulaştık. Bu hastaları daha sonra aynı yaşta, aynı cinsiyette ama lenf kanseri belirtisi göstermeyen insanlarla karşılaştırdık. Hem hastalar, hem de hasta olmayanlar ‘Dövme yaptırdınız mı’ sorusuna yanıt vermeyi kabul ettiler” diye anlattı.

 

Araştırma 11 bin 905 İsveçli’yi kapsıyordu. Bunların 2 bin 939’i 20-60 yaş arasında lenf kanserine yakalanmıştı. Sonuç? Dövme, lenf kanserine yakalanma riskini en az yüzde 21 oranında artırıyor. Peki, bu tehlikeli hastalığa yakalanma riskini ne tetikliyor? Araştırmacılara göre, dövme için kullanılan iğnede bulunan metaller. Lenf sisteminde serbestçe dolaşabilen bu metaller bünyede önce iltihaplanmaya, sonra da lenf kanserine neden oluyor.



Etiketler: