Devlet Opera Ve Balesi Genel Müdürü Tan SaÄŸtürk Oldu!

Türk balesinin simge isimlerinden Tan SaÄŸtürk CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın imzasıyla yeni Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür olarak atandı. 

 

Türk balesinin simge isimlerinden Tan SaÄŸtürk CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın imzasıyla yeni Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür olarak atandı. Türk balesinin simge isimlerinden Tan SaÄŸtürk CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın imzasıyla yeni Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür olarak atandı. 

 

Hürriyet’ten Umut Erdem’in haberine göre; Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) başına son dönem Türk balesinin simge isimlerinden olan Tan SaÄŸtürk getirildi. KurduÄŸu sanat akademisi ile de binlerce çocuÄŸa baleyi sevdirmeyi baÅŸaran sanatçının mottosu ise

 

“Hiçbir çalışmayı yarım bırakma.”

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, balenin simge ismi Tan SaÄŸtürk’ü (54) Genel Müdür olarak atadı.  Türk balesinin sevilen yüzü olmayı baÅŸaran sanatçının kariyer hikâyesi, ilköÄŸretim çağına dayanıyor. SaÄŸtürk’ün bilinmeyen bir özelliÄŸi bu yıllarda tekvandoya ilgi duyması. 10 yaşında kendi sıkletinde Türkiye Tekvando ÅžampiyonluÄŸu da bulunuyor. Ancak baleye baÅŸlayınca tekvandoyu bırakıyor.

 

Orta ve lise öÄŸrenimini Dokuz Eylül Üniversitesi Ä°zmir Devlet Konservatuarı’nda tamamlıyor. 1990 yılında da Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bale Bölümü’nden mezun oluyor. Burada 10 yıl boyunca yatılı olarak okuyan sanatçının kariyeri, gittiÄŸi Fransa’da yükseliÅŸe geçiyor. Önce 1990 - 1991 yılları arasında Fransız Genç Balesi’nde bir yıl çalışıyor. Buradan sonra ise kendisine Fransız Devlet Balesi’nin kapıları aralanıyor. Fransız Devlet Balesi’ne giren ilk yabancı olmayı baÅŸaran SaÄŸtürk, 1991- 1997 yılları arasında Fransa’da dans ediyor.

 

FRANSA’DA 2 BÄ°N 500 TEMSÄ°L

 

Fransız vatandaşı da olan ve Fransa’da 2 bin 500 temsil yapan sanatçı, burada yaÅŸadığı yılları ÅŸöyle anlatıyor:

 

“Henüz çok gençtim. Bir sanatçı için elde edilmesi zor bir mevki. BolÅŸoy, Royal Coventgarden gibi dünyanın her prestijli sahnesinde bu toplulukla birlikte sahnede olmak gurur verici. Ömür boyu kontratla taçlandırılmak gerçekten istisnai bir durum. Genç yaÅŸta bu baÅŸarıları yaÅŸamak, beraberinde önemli tecrübeler getiriyor.”

 

1997 Eylül ayının sonunda Ä°stanbul’a gelen SaÄŸtürk, Ä°stanbul Devlet Opera ve Balesi’nde baÅŸ balet olarak dans etti. KuÄŸu Gölü’nden Uyuyan Güzel’e kadar pek çok eserde baÅŸrol oynayarak Türk seyircisiyle buluÅŸtu. SaÄŸtürk, dans hayatını sonlandırmasının ardından kurduÄŸu Tan SaÄŸtürk Akademi ile dikkat çekti. Ülkenin her tarafında açtığı dans okullarıyla binlerce bale öÄŸrencisi yetiÅŸtirdi.

 

ÖNYARGILARI KIRIYORUZ

 

Tan SaÄŸtürk, dizi ve film çalışmalarıyla da gündem oldu. “Çocuklar Duymasın”, “Alemin Kıralı”, “Bez Bebek”, “Ä°kinci Bahar” ve “Avrupa Yakası” gibi yapımlarda rol aldı. “Türkiye’nin Yıldızları”, “Biri Bizi Gözetliyor”, “Benimle Dans Eder misin?” ve “Yok Böyle Dans” da katıldığı yarışma programları oldu. Kendisini balet olmanın ötesinde adeta bir simge olarak gördüÄŸünü vurgulayan sanatçı, hedefini ise ÅŸu sözlerle tanımlıyor:

 

“Hedefimiz bu simgenin sayısını artırmak. Türkiye’de bale yapmak konusuna gelince, kısmi de olsa ÅŸahsım adına önyargıları bir nebze kırdığımı düÅŸünüyorum. Önceleri bale çok bilinen bir sanat dalı deÄŸildi.”

 

‘ÇALIÅžMAYI YARIM BIRAKMA’

 

Hayat mottosunun “Hiçbir çalışmayı yarım bırakma” olduÄŸunu vurgulayan sanatçı, “Hep bir planım ve sonrasında onu gerçekleÅŸtirip baÅŸarıyla sonuçlandırmak üzerine kurulu bir yaÅŸamım oldu” diyor. Kendisini ise “Sanat ölümden öç almaktır, ben yaşıyorum, varım demektir” sözleriyle tanımlayan sanatçı, Kafka’nın “Abartıyorum çünkü anlaşılmak istiyorum” sözünü ise her zaman bir kenarda tutuyor.