Dev Yaban Koyunu Yetiştirmek İçin Orta Asya'dan DNA Getirtti!

ABD’de bir hayvan yetiştiricisi Orta Asya’dan yasadışı yollarla dünyanın büyük yaban dağ koyunu oan “Argali”nin DNA’nın kaçak olarak getirtmek suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Arhur Schubarth adlı yetiştirici bu DNA’larda dünyanın en cüsseli hibrit yaban koyununu yetiştirmeyi hedefliyordu.

 

81 yaşındaki çiftçi Kırgızistan’dan klonlama ve dölleme amacıyla “Argali” türü dağ koyununun DNA’sını getirtti. Planı: Bu hibrid çiftleşmeyle dünyaya gelecek iri dağ koyunlarını av partilerinde satmaktı. Lezzetli etleri ve spiral şeklindeki büyük boynuzlarıyla tanınan “Argali”, 200 kiloya kadar ulaşabiliyor.

 

Mahkeme kararında, “Hibrid hayvanlar yetiştirmek yasadışı bir suçtur” denildi. ABD’nin kuzey-batısındaki Montana eyaletinde bir çiftliği bulunan yaşlı çiftçi, Kırgızistan’dan getirttiği DNA’ları bir laboratuvar aracılığıyla kendi sürüsündeki koyunlara enjekte etti.

 

Sonuç? 15 Mayıs 2017’de “Montana Mountain King” (Montana’nın Dağ Kralı) adını verdiği bir erkek “Argali” dağ koyunu dünyaya geldi. Schubarth daha sonra daha sonr bu ilk koyunun spermlerini diğer koyun türleriyle eşleştirdi. Böylece daha iri koyunlar üretmeyi ve özellikle avcıların bir yaban hayvanı vurmak için büyük paralar ödedikleri Teksas’taki özel av alanlarına satmayı hesaplıyordu.

 

Mahkeme, “Arthur Schubarth’ın hayvanların genleriyle oynayarak Montana’nın yerel vahşi türlerinin varlığını tehdit ettiği ve doğal yaşamdaki hayvanların sağlığını ve varlıklarını sürdürmelerini tehdit ettiği” sonucuna vardı. Savcılık onun 10 yıla kadar hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılmasını istedi. Sonuçta 6 ay hapis ve 26 bin 200 dolar para cezasıyla yakayı sıyırdı.