Amerikalı araştırmacılar fermante besinlerde, özellikle de yoğurtta bulunan bir bakterinin stresin daha iyi yönetilmesine ve depresyon ile anksiyeteyi önlemede çok yardımcı olabileceğini gösterdi.
Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi
Bağırsak mikrobiyotası ile beyin arasındaki bağlantı veya ilişki son yıllarda yoğun araştırma konusu oluyor.
Hemen hatırlatalım: Bağırsakdaki “Mikrobiyota” mekanizması, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, bazı vitamin korunması, beyin faaliyetleri gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde hayati roller üstleniyor. “Mikrobiyota”, vücudumuzun ayrılmaz bir parçası.
Bağırsak mikrobiyotası ile beyin arasındaki bağlantı veya ilişkinin araştırma konusu olmasının nedeni, stres, anksiyete ve depresyon gibi akıl sağlığı rahatsızlıklarına karşı yeni tedaviler geliştirmek.
Yine hatırlatalım; bağırsağımızdaki “Mikrobiyota”, milyarlarca bakteri, mantar ve virüsten oluşuyor ve sindirim organımızı tamamiyle kaplıyor.
Beslenme rejimi değişikliği veya bir hastalık nedeniyle bu mikro organizmaları rahatsız etmek, sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Psikolojik stresten etkilenen veya ruh hali sık sık değişen insanlarda mikro organizma huzursuzluğuna oldukça sıkı rastlanıyor.
Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, bağırsak sistemindeki olumsuz değişiklikleri anlayabilmek için özellikle bir bakteri ailesinde yoğunlaştılar.
“Lactobacillus” denilen ve yoğurt gibi fermante ürünlerde bulunan, “Laktik asit”in stres ve ruhsal dengesizliklerle ilişkisi zaten biliniyordu. Virginia Üniversitesindeki bilim insanlarının şefi Alban Gaultier, “Daha önceki araştırmalarda ‘Lactobacillius’un ruhsal dengesizliklerde olumlu etkisi belirlenmişti. Ama bunun nedeni bir türlü bulunamıyordu” dedi.
Araştırmacılar çalışmalarını fareler üzerinde yoğunlaştırdılar. Sonuç: “Lactobacillus” depresyon ve anksiyete gibi sorunları frenlemede çok faydalı oluyordu. Araştırmanın özeti veya son sözü: Akıl sağlığınızı korumak için yoğurt ve diğer fermante besinleri bol bol tüketin.