Deprem ve Çocuk Psikolojisi!
Sismik açıdan oldukça aktif bir ülke olan Türkiye, Avrasya-Arap-Afrika levhası arasında yer alıyor. Türkiye, sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattıyla deprem kuşağında riskli bir bölgede yer alıyor.
Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılır?
Abdulkadir Özbek’in yazısına göre; Diğer doğal felaketlerde olduğu gibi depremle ilgili çocuğa yapılacak olan açıklamalar çocuğun yaşına ve gelişimsel seviyesine uygun olmalıdır.
Çocuğu depreme hazırlamak için depremin ne olduğunu ve neden gerçekleştiğini çocuğun yaş düzeyine göre korkutmadan, yumuşak bir dille anlatmanız gerekir. Çocuklarımıza depremi anlatırken bunun bir doğal afet olduğunu, yağmur yağması, güneş açması gibi bir doğa olayı olduğunu söyleyebilirsiniz. Deprem resimli çocuk kitapları yoluyla çocuğa aktarılarak çocuğun bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olması sağlanabilir. Tüm aile fertlerinin ihtiyacı olan malzemeleri koyacağınız deprem çantasını çoğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz.
Deprem Gerçeği Çocuklara Nasıl Anlatılmalı? Çocuğa depremi açıklamada oyunlar ve oyuncaklardan yararlanılabilir.vSomutlaştırarak ve oyun ile anlattığımız deprem, hem çocuğu kaygıya sokmaz hem de çocuk için daha anlaşılabilir olur. Kurduğunuz bir Lego oyununda deprem yaşayan küçük bir kasaba oluşturup, sarsıntıların nasıl oluştuğunu çocuğumuza anlatabiliriz. Yerin altında kocaman kayalar birbirine çarpıyor ve çarparken de bu şekilde yeryüzünü sarsılıyor’ gibi örnek canlandırmalar yapabilirsiniz. Hikâye tekniği ise en az oyun kadar etkili ve kolay bir yöntemdir. Hikayelerinizi anlatırken yaş düzeyine uygun cümlelerle deprem canlandırması yapabilirsiniz. Evdeki güvenli ve tehlikeli yerleri gösterebilirsiniz. Deprem sırasında toplanma alanınızı çocuğunuzla belirleyebilirsiniz.
Deprem Gerçeği Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?Dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni uygulamaları yapabilirsiniz