Dennis Rader Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

Kendisine, bağla, işkence et, öldür ‘bind, torture, kill’ yani BTK katili olarak tanıtan Amerikalı seri katil. Dennis Rader Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

 

 

Kendisine, bağla, işkence et, öldür ‘bind, torture, kill’ yani BTK katili olarak tanıtan Amerikalı seri katil. Dennis Rader Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

 

Dennis Rader Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Yakalanmıştır?

Dennis Rader Kimdir? Tam adıyla Dennis Lynn Rader 9 Mart 1945 tarihinde Pittsburg, Kansas, Amerika’da Dorothea Mae ‘Cook’ ve William Elvin çiftinin oğlu olarak doğdu. Çiftin dört oğlundan biridir; kardeşlerinin adı Paul, Bill ve Jeff. Pittsburg, Kansas'ta doğmuş olmasına rağmen, Wichita'da büyüdü. Annesi ve babasın hem uzun mesaileri vardı, hem de çocuklarına çok az ilgi gösteriyorlardı; ilerleyen yıllarda özellikle annesinin onu ihmal ettiğini hissettiğini ve bundan dolayı alındığını söyledi.

Rader, genç yaşlardan itibaren tuzağa düşmüş ve çaresiz kadınlara işkence yapma konusunda sadist cinsel fanteziler kuruyordu. Ayrıca küçük hayvanlara işkence ederek, öldürerek ve asarak zoosadizm sergiledi. Röntgencilik, otoerotik asfiksi ve crossdress gibi cinsel fetişleri vardı. Çaldığı kadın iç çamaşırları da dahil olmak üzere kadın kıyafetleri giyerken sık sık kadın komşularını dikizler, kollarına ve boynuna ip veya başka şeyler bağlayarak mastürbasyon yapardı. Yıllar sonra, cinayetler arasındaki soğuma dönemlerinde, kadın kıyafetleri giyip kadın maskesi takarken kedini bağladığı fotoğraflar çekti. Cinsel fantezisinin bir parçası olarak kurbanları gibi davrandığını itiraf etti. Ancak cinsel eğilimlerini iyi sakladı ve toplumunda yaygın olarak normal, kibar ve iyi huylu biri olarak görüldü.

Rader liseden sonra Kansas Wesleyan Üniversitesi'ne gitti, ancak vasat notlar aldı ve bir yıl sonra okulu bıraktı. 1966-1970 yılları arasında Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'ne girdi. Terhis edildikten sonra Park City'ya taşındı. Burada annesinin muhasebeci olarak çalıştığı Leekers IGA süpermarketinin bir şubesinin kasap reyonunda çalıştı. 22 Mayıs 1971'de Paula Dietz ile evlendi. Kerri ve Brian adlı iki çocukları oldu. El Dorado'daki Butler County Community College'a gitti ve 1973'te elektronik alanında önlisans derecesi kazandı. Daha sonra Wichita Eyalet Üniversitesi'ne gitti ve 1979'da adalet lisans derecesi ile mezun oldu.

Rader bir dış mekan tedarik şirketi olan Coleman Company'de montajcı olarak çalıştı. 1974'ten 1988'e kadar ADT Güvenlik Hizmetleri'nin Wichita merkezli ofisinde çalıştı ve işinin bir parçası olarak güvenlik sistemi montajları yapıyordu. Yaptığı montaj işlerinin çoğu BTK cinayetlerinin kurbanlarının evindeydi. Rader 1989 yılında 1990 federal nüfus sayımından önce Wichita bölgesi için nüfus sayımı saha operasyonları denetçiliği yaptı. Mayıs 1991'de Park City'de köpek yakalayıcı ve denetçi olarak çalıştı. Komşuları onu görevini yaparken bazen aşırı hevesli ve son derece katı olduğunu ve bekar kadınlara zorbalık yapıp onları taciz etmekten özellikle zevk aldığını belirti. Bir komşusu köpeğini sebepsiz yere öldürdüğünden şikayetçiydi.

Rader, Mesih Lüteriyen Kilisesi'nin bir üyesiydi ve kilise konseyi başkanlığına seçildi. Aynı zamanda Cub Scout izcilerinde liderdi. 26 Temmuz 2005'te Rader'in tutuklanmasından sonra karısı acil boşanma başvurusunda bulundu.

Cinayetler

15 Ocak 1974'te Otero ailesinin dört üyesi Kansas'ın Wichita kentinde öldürüldü. Kurbanlar Joseph Otero, 38 yaşında, Julie Otero, 33 yaşında, Joseph Otero Jr, 9 yaşında ve Josephine Otero, 11 yaşındaydı. Cesetleri ailenin 10. sınıftaki en büyük çocuğu tarafından bulundu. Rader, Ekim 1974'te Wichita Halk Kütüphanesi'ndeki bir mühendislik kitabında sakladığı bir mektupta Otero ailesinin o yılın Ocak ayında nasıl öldürdüğünü ayrıntılı olarak anlattı.

1978'in başlarında Wichita'daki KAKE televizyon kanalına Otero ailesi, Kathryn Bright, Shirley Vian ve Nancy Fox cinayetlerini işlediğini iddia eden bir mektup daha gönderdi. Kendisi için pek çok takma isim önerdi ve bunlardan biri tuttu: BTK. Bu ikinci mektupta medyanın ilgisini çekmek istedi ve sonunda Wichita'nın gerçekten de bir firari bir seri katile sahip olduğu açıklandı. Mektupta, aynı zamanda Karındeşen Jack, Sam'in Oğlu ve Hillside Strangler katillerini cinayet işlemeye sevk eden doğaüstü bir unsur olarak nitelendirdiği faktör X etkisi altında olduğunu iddia etti.

Ayrıca 1979'da 63 yaşındaki Anna Williams gibi başka kişileri de öldürmeyi amaçladı. Williams evine Rader'ın beklediğinden çok daha geç döndüğü için öldürülmekten kurtuldu. Rader, itirafı sırasında Williams'a karşı takıntılı olduğunu ve onu elinden kaçırdığında mosmor olduğunu açıkladı. Williams'ı evinde saatlerce bekledi, ancak sabrını kaybetti. Williams arkadaşlarını ziyaretten evine dönmediğinde beklemeyi bıraktı.

53 yaşındaki Marine Hedge'in cesedi, 5 Mayıs 1985'te Wichita'daki North Webb Road ile North Greenwich Road arasındaki 53. Doğu Caddesi'nde bulundu. Rader onu 27 Nisan 1985'te öldürmüştü ve cesedini kilise konseyinin başkanı olduğu Mesih Lüteriyen Kilisesi'ne götürdü. Kilisede, maktulün vücudunu çeşitli esaret pozisyonlarında fotoğrafladı. Rader önceden cinayete hazırlık olarak kilisede siyah plastik tente ve başka malzemeler depoladı. Sonrasında cesedi uzak bir hendek içine attı. Planına Kurabiye Projesi adını vermişti.

1988 yılında, Wichita'daki Fager ailesinin üç üyesinin öldürülmesinden sonra, BTK katili olduğunu iddia eden birinden bir mektup alındı ve mektubun yazarı Fager cinayetlerinin faili olduğunu reddetti. Yazar katile takdire şayan iş yapmış olduğu için teşekkür etti. 2005 yılına kadar bu mektubun aslında Rader tarafından yazıldığı kanıtlanamadı. Polis, Rader'ı bu cinayetlerin zanlısı olarak değerlendirmedi. Buna ek olarak, Rader'dın 1980'lerde takip ettiği iki kadın ve 1990'ların ortasında takip ettiği bir kadın, mahkemeden uzaklaştırma kararları çıkarttı. Kadınlardan bir başka bir yere taşındı.

Son kurbanı Dolores E. Davis'in cesedi, 1 Şubat 1991'de Park City'deki 117. Kuzey Caddesi ve Kuzey Meridian Caddesi'nin kesişiminde bulundu. Rader onu 19 Ocak 1991'de öldürmüştü.

2004 yılına kadar BTK Killer'in soruşturması çözülememiş cinayet olarak kabul edildi. Ardından, Rader yerel medyaya 11 mektup yollayarak iletişime geçti ve bu Şubat 2005'te tutuklanmasıyla sonuçlandı. Şu anda Şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezasını çekmektedir.