83 yaşındaki Fauci'nin altı gün boyunca hastanede kaldığı ve evinde tedavisine devam edildiği belirtildi.
Euronews'te yer alan habere göre; COVID-19 pandemisi döneminin sembol isimlerinden eski ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci'nin Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ve iyileşme sürecinin evinde devam ettiği belirtildi. Fauci'nin sözcüsü tarafından cumartesi günü yaptığı açıklamada, 83 yaşındaki Fauci'nin Batı Nil virüsüne yakalandıktan sonra altı gün boyunca hastanede kaldığını ve evinde tedavisine devam edildiğini belirtti.
Güvenlik endişeleri nedeniyle isminin gizli tutulması kaydıyla konuşan sözcü, Fauci'nin tamamen iyileşmesinin beklendiğini söyledi. CBS News'in baş tıp muhabiri Dr. Jonathan LaPook, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cumartesi günü Fauci ile konuştuğunu ve Fauci'nin muhtemelen bir sivrisinek ısırığından enfekte olduğunu söyledi.
“Dr. Fauci'de ateş, titreme ve şiddetli yorgunluk ortaya çıktıktan sonra yaklaşık on gün önce hastaneye kaldırıldı" denildi.
Beyaz Saray'ın baş tıbbi danışmanı olarak Fauci, COVID-19 pandemisi sırasında ABD hükümetinin kamusal yüzüydü ve bu rol onu milyonların güvenilir bir sesi haline getirdi.
2022'de görevinden ayrılan Fauci, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki COVID-19'un kökenleri, yayılımı ve ABD'de alınan tedbirlerle ilgili oturuma katılarak Haziran ayında ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı. Kongredeki oturumda Cumhuriyetçi vekiller, Fauci'nin "COVID-19'un kökenleri" konusunda kamuoyunu bilerek yanılttığını ileri sürdü. Fauci geçen yaz Georgetown Üniversitesi'ndeki öğretim kadrosuna seçkin bir üniversite profesörü olarak katıldı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, 20 Ağustos itibarıyla 33 eyalette 216 vaka kaydedildiğini belirtti.
Batı Nil virüsü nedir?
Batı Nil virüsü, ilk kez 1937'de Uganda'nın Batı Nil bölgesinde tespit edilmiş ve daha sonra Afrika, Akdeniz ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde salgınlara neden olmuştu. 1999'ların sonunda sonlarında da New York'ta ortaya çıkan virüs, o zamandan beri Amerika kıtasında yayılıyor. Tıpkı koronavirüs gibi bir RNA virüsü olan Batı Nil virüsü, bilimsel adı "Flavivirus" olan bir cinse ait. Bu cins aynı zamanda zika virüsü, dang virüsü ve sarı humma virüsünü de içeriyor.
Nasıl bulaşır?
Batı Nil virüsü insanlara çoğunlukla "culex" adı verilen tipik sivrisinek türlerinin ısırıkları yoluyla bulaşsa da karga ve mavi alakarga gibi çeşitli kuşlar arasında da yayıldığı biliniyor. Sivrisinekler, bu tür enfekte kuşlardan besleniyor ve daha sonra virüsü insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaştırıyor. Ancak nadiren de olsa enfekte enjektörler, kan ve organ nakli ile emzirme aracılığıyla da geçişkenlik gösterebiliyor.