Çok Değerli Bir Taşı Kapı Engeli Olarak Kullandı!

Romanya’da bir kadının ölümünden 30 yıl sonra mirasçıları kapı engeli olarak kullanılan taşın aslında bir milyon Euro değerinde bir amber olduğunu öğrendiler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Romanya’da yaşlı bir kadın on yıllar boyunca kapanmaması için kapısının önüne 3 kilo ağırlığında bir taş koydu. Şimdi bu taşın bugüne kadar bulunmuş en büyük amber parçalarından biri olduğu ortaya çıktı. Ne yazık ki, yaşlı kadının bu buluştan haberi olmadı, çünkü 1991’de öldü.

 

Uzmanlar taşın değerinin bir milyon Euro dolaylarında olduğunu belirledi. Dahası var: Eve hırsızlar girdi ama taşı çalmaya değer bulmadı. Yaşlı kadın taşı Romanya’nın güney-doğusundaki Colti kenti yakınlarındaki bir derede buldu. Ölümünden sonra yakınlarından biri taşın sıradan biri olmadığı kuşkusuna kapılıp Romanya devletine satmak istedi. Devlet taşı Polonya’da, Cracovie tarih müzesinde analiz ettirdi. Sonuç: 38,5 ile 70 milyon yıl arasında, son derece az görülen bir amberdi.

 

O taş şimdi Romanya’nın güney-doğusundaki Buzan kentindeki müzede sergileniyor. Amber özellikle mücevher yapımında kullanılan değerli bir madde. 80 türü bulunduğu tahmin ediliyor. Rengi portakal sarısından maviye kadar değişiyor. Amber ayrıca sinekleri, böcekleri, kuşları, hatta küçük deniz canlılarını yakalayıp sonsuza kadar hapsetmesiyle biliniyor.  O nedenle dünyadaki yaşamın geçmişiyle ilgili çok değerli bilgiler içerdiği için, bilim insanları tarafından da çok değerli kabul ediliyor. Zaten “Jurassic Park” filmi de bir amberde bulunan bir kuştan esinlenmişti.



Etiketler: