Çocuklarda Bebek Aspirini Kullanmayın!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, çocuklarda bebek aspirini kullanan ebeveynleri bu konuda uyardı. 

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla adından sıkça söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, çocuklarda bebek aspirini kullanan ebeveynleri bu konuda uyardı. Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında konu ile ilgili olarak, "Bebek aspirinin, çocuklar için adından anlaşıldığı kadar masum olmadığını bilmelisiniz. Çocuklarda ölüme neden olabileceğini biliyor muydunuz? Aspirin çocuklarda reye sendromu dediğimiz ölümcül bir hastalığa neden olabilmektedir.

 

Peki nedir bu reye sendromu???

 

Gribal durumlarda aspirin alındığı zaman çocuklarda oluşan bir hastalıktır. İlk aşamada kusma, daha sonrasında ateş başlar, daha sonra karaciğer ve beyinde yağlanmaya neden olarak uyku hali ve komaya neden olup ölümcül seyredebilir.

 

O yüzden doktorunuz önermedikçe asla aspirin vermeyin çocuklarınıza. Bazen kan sulandırıcı olarak önerebiliyoruz ama asla ağrıkesici ateş düşürücü olarak önermiyorum.

 

Ağrı kesici ateş düşürücü olarak ilk tercihiniz parasetamol, parasetamol ile düşmezse ibuprofen grubu ilaçlar verin ve her zaman söylüyorum, bu ilaçları toksik etkiye neden olacağından dönüşümlü vermeyin.

 

Son olarak ateşi düşürmek için sirke veya alkol ile kompress yapmayın, ılık su ile yapın. Alkol ve sirkenin ateşi daha da yükselteceğini unutmayın." ifadelerini kullanan ünlü doktor bu konuda aileleri hassas olmaya çağırdı.