Cips Ve Dondurma Tıpkı Sigara Gibi Bağımlılık Yapıyor!

Bir tane, bir tane daha derken, bir bakıyorsunuz paketi bitirmişsiniz. Patates cipsi paketinden söz ediyoruz.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Sadece o mu? Dondurma, bisküvit, korn-flakes, sodalı içecekler de öyle…

 

Hepsi de beslenme bağımlılığına neden oluyor. ABD’de yapılan ve 9 Ekim 2023’te “British Medical Journal”de yayınlanan araştırmaya göre, halkın yüzde 14’ü bu bağımlılığın pençesinde. Üsir telik bu sonuç, 36 ülkede daha önce yapılmış araştırmaların da sonuçlarını yansıtıyor.

 

cips ve dondurma tipki sigara gibi bagimlilik yapiyor

 

Araştırmada, bir de soru-cevap bölümü var. Orada bir kişinin herhangi bir besine karşı bağımlılığı olup olmadığı sorgulanıyor. Kriterler şöyle:

 

-Herhangi bir besine veya ıvır-zıvıra karşı önünüze geçemediğiniz, kontrol edemediğiniz bir tüketme ihtiyacı duyuyor musunuz?

 

-Midenizde sıkıntıya, hatta hazımsızlığa yol açacağını bildiğiniz halde onları tüketmekten kendinizi alamıyor musunuz?

 

cips ve dondurma tipki sigara gibi bagimlilik yapiyor

 

-Bunun sağlığınızda giderek artacak sıkıntılarına rağmen, tüketmeye devam ediyor musunuz?

 

Araştırmacıların vardıkları sonuç: Aşırı işlenmiş karbonhidratlı ve yağlı besin maddeleri (Beyaz un, beyaz ekmek, beyaz pirinç, hamurlu yiyecekler, meşrubatlar, endüstriyel pastalar, sabah kahvaltısı için tam tahıllar gibi…) beynin bağımlılığa yol açan duyarlılıklarını uyandırıyor. Tıpkı, alkol, tütün, kokain ve diğer uyuşturucular gibi.

 

Araştırmacıların bir tespiti daha: Nasıl 1960’larda sigarayı bırakma girişimleri veya denemeleri ne kadar zorduysa, bugün de aşırı işlenmiş, doğallığını kaybedip endüstriyel bir yiyeceğe dönüşmüş besin maddelerinin bağımlılığından kurtulmak da o kadar zor.



Etiketler: