CHP Lideri Özgür Özel'den Bakan ÅžimÅŸek'e Vergi Tepkisi! 'Vergide Adalet Ä°stiyoruz!'

CHP Genel BaÅŸkanı Özgür Özel, bugün partisinin Meclis Grup Toplantısı'nın büyük bölümünü ekonomideki geliÅŸmelere ayırdı. Özel, partisinin gölge bakanı ve Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Mehmet ÅžimÅŸek arasında dün yapılan görüÅŸmeye deÄŸindi.

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; ÅžimÅŸek ile aynı dili konuÅŸmadıklarını vurgulayan Özel, "Biz vergide adalet istiyoruz. Mehmet ÅžimÅŸek istediÄŸi kadar dirensin bu yaptıkları irrasyoneldir" dedi. Özel, "Hakkaniyetli, vicdanlı, insaflı ve halktan yana vergi sistemini halkın iktidarında kuracağız" diye konuÅŸtu. CHP lideri, görüÅŸmenin fevkalade karşılıklı nezaket içinde geçtiÄŸini, doÄŸru dilin kullanıldığını ancak aynı dilin konuÅŸulamadığını söyledi ve ekledi:

 

"Biz o görüÅŸmede ÅŸunu söyledik: Bu krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri deÄŸil. Bu krizi emekçiler, emekliler, çiftçiler, fındık üzüm çay üreticisi yaratmadı. Bu krizi esnaf hiç yaratmadı. Bu krizi çok bilen anlayış yarattı." CHP'nin gölge kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu genel baÅŸkan yardımcısı Yalçın Karatepe'nin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek ile görüÅŸmesi 4 saatten uzun sürmüÅŸtü.

 

GörüÅŸmenin ardından Karatepe, ÅžimÅŸek'e önerilerini 4 ana baÅŸlıkta ilettiklerini ancak anlaÅŸma saÄŸlanamadığını söyledi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Bugünkü görüÅŸmede Mehmet ÅžimÅŸek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaÅŸmış oldu" dedi.

 

CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Yalçın Karatepe, görüÅŸmede özellikle asgari ücrete ve emekli maaÅŸlarına zam gibi, "yoksullaÅŸtırıcı ekonomi politikaları" adını verdiÄŸi konuların masaya yatırıldığını belirtti. Karatepe, "Biz önerilerimizi sunduk ve takipçisi olacağız. GörüÅŸmeye 4 talep ile gittik ancak dört saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaÅŸa çıkaran anlayışında bir deÄŸiÅŸim iradesi olmadığını maalesef gördük" dedi ve ekledi:

 

"Uygulanmakta olan ekonomik uygulamanın Türkiye’de nasıl bir bölüÅŸüm ÅŸoku yarattığını hepimiz çok yakından biliyoruz. En üst gelir grubunda bulananların gelirlerinde ciddi ÅŸekilde artış olurken, düÅŸük gelirlilerin gelirlerinde bir gerilemenin olduÄŸunu görüyoruz. Dolayısıyla zenginlerin zenginleÅŸtiÄŸi, yoksulların yoksullaÅŸtığı bir dönemdeyiz."

 

Karatepe: DeÄŸiÅŸim iradesi olmadığını gördük

 

Karatepe, Bakan ÅžimÅŸek ile görüÅŸmelerinde, "talebin baskılanması" yönündeki politikaların emekli ve asgari ücretliler gibi düÅŸük gelir grubunu olumsuz etkilediÄŸini vurguladıklarını kaydetti. Tarımı, çiftçilere verilen destek kadar "ulusal güvenlik meselesi" olarak gördüklerini söyleyen Karatepe, iktidarın bugüne kadar çiftçilere verdiÄŸi desteÄŸin milli gelirin yüzde 1'ine ulaÅŸmadığını hesapladıklarını aktardı.

 

Bunun 2006'dan beri yaklaşık 90 milyar dolarlık desteÄŸin çiftçiye ulaÅŸmadığı anlamına geldiÄŸini söyleyen Karatepe, diÄŸer yandan son 22 yılda yapılan buÄŸday, ÅŸeker, soya ve pamuk gibi ithalat kalemlerine yaklaşık 90 milyar dolar ödeme yapıldığını belirtti ve "Çiftçilerimizden esirgediÄŸimiz parayı yurt dışındaki çiftçilere vermiÅŸ olduk" dedi.

 

Üçüncü baÅŸlığın vergide adalet olduÄŸunu belirten Karatepe, gelir vergisinde dilimlerin asgari ücret düÅŸülerek kalan kısma göre belirlenmesi önerisini ÅžimÅŸek yönetimine ilettiklerini söyledi. Buna ek olarak faiz oranlarındaki artışın, düÅŸük gelir grubundakilerin "zorunlu" olarak kullandıkları kredili mevduat hesabı faizlerini artırdığını ve bunlardan alınan yüzde 30 verginin de "kabul edilemez" olduÄŸunu belirtti. Karatepe, "Ä°ktidar 'kredinin maliyetini artırırsak vatandaÅŸ kullanmaz' diyor; oysa muhtaç olan insan kredinin maliyetine bakma imkanına da sahip deÄŸil" dedi.

 

CHP'nin gölge ekonomi bakanı, "KMH’lardaki biriken borç tutarı 116 milyar liradan 7 Haziran itibarıyla 260 milyar liraya yükselmiÅŸ durumdadır... Bankalara ödenen faiz üzerinden 2 milyar lira vergi alınıyor. Bu kabul edilemez" diye ekledi. Bunun yanında 2006 yılından bu yana vergi cenneti ülkelerin listesinin açıklanmadığını söyleyen Karatepe, TÜÄ°K verilerinin ÅŸeffaf bir ÅŸekilde paylaşılması önerisini de ilettiklerini belirtti.

 

Çelik: Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaÅŸmış oldu

 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, CHP heyeti ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek arasında yapılan görüÅŸmeyi deÄŸerlendirdi. Ömer Çelik, "Bugünkü görüÅŸmede Mehmet ÅžimÅŸek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaÅŸmış oldu. Onlar 'Öneri getirdik, çok kabul görmedi' diye açıklama yapmışlar. Herkes öneri getirebilir" dedi. Çelik, "Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir ÅŸekilde iÅŸliyor. Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaÅŸmış oldu" diye konuÅŸtu.

 

Ziyaret, ErdoÄŸan-Özel görüÅŸmesinde kararlaÅŸtırılmıştı

 

ÅžimÅŸek’in CHP heyeti ile görüÅŸme kararı, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile CHP Genel BaÅŸkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptığı görüÅŸmede alınmıştı. CHP’nin gölge kabinesinde yer alan isimler daha önce Ä°çiÅŸleri Bakanı Ali Yerlikaya, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı YaÅŸar Güler, Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanı Mehmet Özhaseki ile de görüÅŸmüÅŸtü.

 

Özel, 20 Haziran'da basına yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek ile ekonomi programı çalışmayacaklarını, görüÅŸmeleri sırasında ErdoÄŸan'a emekli ve asgari ücretlilerin sorunlarını aktararak vergi reformu yapılması gerektiÄŸini anlattığını söylemiÅŸti. Özel, ErdoÄŸan'ın ise konuyla ilgili olarak ÅžimÅŸek ile görüÅŸebileceklerini söylediÄŸini ancak ÅžimÅŸek ile henüz görüÅŸmediklerini belirtmiÅŸti.