Çernobil'in Kurtları Kansere Karşı Sıradışı Bir Mutasyon Geliştirdi!

Nükleer santral faciasının yaşandığı Çernobil, bilim insanları için bir doğal laboratuvara dönüştü. Son buluş: Çernobil’deki kurtlar kansere karşı direnç sağlayan bir genetik mutasyon geçirdiler.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bu tespit doktorlara göre, insanların kanserle mücadelesinde yeni ufuklar açılmasını sağlayabilecek. Çünkü en elverişsiz çevre koşullarında bile kanser gibi hastalıklara karşı bir uyum sağlanabilecek.

 

Çernobil nükleer santralindeki facianın üstünden 38 yıl geçti. 38 yıldır o bölgede bir tek insan bile yaşamıyor, Ama radyoaktivetinin varlığına rağmen köpekler ve vahşi hayvanlar yaşamaya, hatta çoğalmaya devam ediyor.

 

ABD’deki Princeton Üniversitesi’nden Çernobil’in kurtlarını inceleyen bir ekip, hayvanların mutasyona uğradığını, bu sayede kanser riskine karşı çok daha dirençli duruma geldiklerini belirledi. Bilim insanlarına göre, bu tespit insanların bu ölümcül hastalıkla mücadelesine yardımcı olabilir.

 

Çernobil vahşi hayvanlar için bir cennete dönüştü. İnsanların yokluğu hayvanların hayatını çok kolaylaştırdı. O kadar ki, kurtların sayısı çevredeki diğer bölgelere göre 7 kat daha fazla arttı.

 

Bilim insanları radyoaktivitenin son derece yüksek olduğu Çernobil’de bu artışın sırrını çözmek içn 2014’te kurtlara radyoaktif maddenin oranını ölçen aygıtla donatılmış GPS kolyeleri taktılar. Ayrıca kan örnekleri de aldılar.

 

Bilim insanları bu örneklemeden 10 yıl sonra ilk sonuçlara ulaştılar ve açıkladılar. Buna göre, kurtlar insanlar için öngörülen en yüksek radyasyon dozunun 6 kat fazlasında bile hayatta kalabiliyorlar.

 

Bilim insanlarına göre, Çernobil kurtlarının bağışıklık sistemi, radyoterapi göre hastalarınkiyle hemen hemen aynı. Kurtların DNA dizisindeki bazı bölgeler artan kanser riskine karşı müthiş bir direnç sergiliyorlar.

 

Bu, çok güzel bir haber. Çünkü kurtlar, köpeklere çok yakın bir tür. Çernobil’de vahşileşmiş köpekler de yaşıyor. Köpek, tıpkı fare gibi, kanserle insanlarla aynı şekilde, aynı yöntemle mücadele ediyor. Sonuç:İnsanların kanseri yenmek için nasıl genetik mutasyonlar geçirebileceği gibi çok umut verici bir araştırma sayfası açılıyor.