Celal Atik Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçi. Celal Atik Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir? 

 

 

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Türk güreşçi. Celal Atik Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir? 

 

Celal Atik Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir? 

Celal Atik Kimdir? Celal Atik 1918 yılında Yozgat'ta doğmuştur. Atik; soyadını Mustafa Kemal Atatürk'ten almıştır. 1938 yılında düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda Atik'in çevik hareketlerinden dolayı onu seyretmekte olan Atatürk'ün 'Sen çok atik bir pehlivansın, soyadın da Atik olsun' önerisinde bulunması sonucu, Celal Doğan olan soyadı Atik olarak değiştirilmiştir. 1946 yılında yine Stockholm'de düzenlenen Avrupa Şampiyonasına katıldı. Orada hafif siklet kategorisinde serbest stilde şampiyonluğu kazandı ve diğerlerinin yanı sıra İsveç'ten Gösta Jönsson-Frändfors'u da yendi. Greko-Romen stilde Prag'da düzenlenen 1947 Avrupa Şampiyonası'nda hafif sıklet kategorisinde bronz madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nden Armenak Jaltyrjan'a karşı kaybetti.

Celal Atik kariyerindeki en büyük başarıyı Londra'da düzenlenen 1948 Yaz Olimpiyatları'nda elde etti. Orada hafif sıklet kategorisinde serbest stilde altın madalya kazandı. Final güreşlerinde İtalya'dan Garibaldo Nizzola ve Gösta Jönsson-Frändfors'u yendi. Celal Atik 1949 yılında İstanbul'da düzenlenen 1949 Avrupa Güreş Şampiyonası velter sıklet serbest stilde Avrupa şampiyonu oldu. Burada İsveç'ten Per Berlin ve İran'dan Ali Gaffari ile maçlarını kazandı.

1950'den itibaren Avrupa şampiyonaları yerine yeniden dünya şampiyonaları düzenlenmeye başlandı. 1950 Dünya Güreş Şampiyonası Stockholm'de grekoromen stilde düzenlendi. Celal Atik velter sıklette oldukça iyi güreşler çıkardı, ancak finalde Finlandiyalı Matti Siimanainen'e yenilerek gümüş madalya kazandı. Ekim 1950 tarihinde Alman milli güreş takımı üç uluslararası maç için Türkiye'yi ziyaret etti. Bu uluslararası maçlardan birinde Celal Atik, İstanbul'da 7.000 seyircinin önünde Heinrich Nettesheim'a karşı puanla kazandı.

1951 yılında serbest stilde dünya şampiyonası Helsinki'de gerçekleşti. Celal Atik ağır sıklet kategorisinde dünya şampiyonu oldu. Heinrich Nettesheim ve Finlandiya'dan Aleksanteri Keisala ile yaptığı güreşleri kazandı. 1952 Olimpiyat Oyunları yaklaşırken, Celal Atik bu şampiyonluğun ardından Türk güreş federasyonuyla yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle aktif güreşçilik kariyerine son verdi. Güreşçilik kariyeri bittikten sonra da 1955 yılı ile 1979 yılları arasında Millî Takım Baş Antrenörlüğü yapmıştır. İsviçre'deki Uluslararası Güreş Federasyonu yani kısaca FILA tarafından baş antrenör olarak atanan sanatçı, dünyanın dört bir yanından gelen sporculara güreş teknikleri dersleri verdi.

27 Nisan 1979'da Ankara'da bir hastanede vefat etti.