Çabuk Uyumak İstiyorsanız Yatakta Gözlerinizi Açık Tutun!

Fransa’da halk sağlığı kurumlarınca yapılan araştırmalarda Fransızlar’ın yüzde 15-20’sinin uykusuzluk sorunu yaşadığı belirlendi. Bu, bir çok kişinin ne kadar yorgun olursa olsun gözlerine bir türlü uyku girmediği anlamına geliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

TikTok’ta ortaya çıkan yeni bir eğilime göre, uykuyla mücadele etmek, uyumak için en etkin yöntemi oluşturuyor. Aslında buyöntem tıp açısından pek yeni değil ve “Paradoksal niyet” olarak biliniyor. İngiltere’de, Oxford Üniversitesi’nde uyku tıbbı hekimi olarak görev yapan Profesör Colin Espie, “Paradoksal niyet dediğimiz tedavi yöntemi on yıllardar psikolojik tedavide uygulanıyor” dedi.

 

Yöntem şu: Arzulanan amacın tam tersini yapmak. Yani? Uyumak mı istiyorsunuz, uykusuz kalmak için direnmek. Çünkü ille de uyuyacağım diye uğraşmak tam tersi sonuç verebiliyor, uykuyu daha da kaçırabiliyor.

 

Söz yine Profesör Colin Espie’nin: “Uyku, size bağlı olmayan bir süreç. Bu da uyku sürecini kontrol altına almaya kalkışmanız, onun doğal işleyişini daha da bozuyor.”

 

“Paradoksal niyet” yöntemini uygulamak oldukça basit ama uyulması gereken bazı noktalar var:

 

1-Yorgunluk hissedildiğinde mutlaka yatağa gitmek.

2-Uykuyla mücadele için gözleri açık tutmak.

3-Kendi kendine “Bir süre ddaha uyanık kalacağım” gibi telkinlerde bulunmak.

 

Böylece mücadele alanı değişiyor: Siz uykuyla boğuşacağınıza, uyku sizi alt etmeye çalışıyor.

 

Son tavsiye: Uyku yavaş yavaş çökmeye başladığında, pek fazla hareket etmemek, uykuyla savaşmamak, her şeyi oluruna bırakmak.

 

Ve bir uyarı: Uyku alışkanlıklarını değiştirmek bir günden öbürüne gerçekleşecek bir şey değil. Bu yöntemin sonuç verebilmesi için sabırlı olmak ve uzun süre uygulamak gerekiyor.



Etiketler: