Büyük İskender'in Babası 2. Filip'in Sarayının Restorasyonu Tamamlandı!

Makedonya Kralı ve Büyük İskender’in babası 2’nci Filip’in sarayının restorasyonu 16 yıllık çalışmayla bitirildi. Yunanistan’ın kuzeyindeki Vergina kasabası yakınlarındaki Aigai antik kentinde Milattan Önce 4’üncü yüzyılda inşa edilen ve 15 bin metrekarelik alana yayılan sitede kraliyet sarayı, sarayı çevreleyen “Dor” mimarisinden sütunlar ve bir agora bulunuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Makedonya Krallığı’nın ilk başkenti olan Aigai’daki tiyatroda Milattan Önce 336’da 2’nci Filip düzenlenen suikastte öldürüldü. Yerine hemen oğlu Büyük İskender kral ilan edildi. Büyük İskender’in krallık tacını giydiği agora, 8 bin kişilik kapasiteye sahip.

 

2’nci Filip başta olmak üzere bir çok Makedonyalı’nın mezarları Vergina’daki müzede sergileniyor. Büyük İskender kral olunca Makedonya ile Yunan şehirlerini birleştirdi ve daha sonra Pers İmparatorluğu’nu işgale girişti. 2’nci Filip’in sarayı Milattan Önce 148 yılında Romalılar tarafından yıkıldı. Yerinin belirlenmesi ve restorasyonu 1865 yılında başladı, ancak en ciddi ve yoğun çalışma için 16 yıl öncedüğmeye basıldı ve 2014 başında bitirilebildi.

 

Avrupa Birliği fonlarının da destek verdiği restorasyon, 20,3 milyon Euro’ya mal oldu.