Burkina Faso'nun Fransa Kararı Sonrası Macron'dan İlk Açıklama! Ne Dedi?

Ukraya Savaşı için Kiev'e tank göndermek için görüşmelerine devam eden Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Burkina Faso'nun verdiği Fransa kararı ile sarsılırken, konuyla ilgili ilk kez konuştu. 

 

Ukraya Savaşı için Kiev'e tank göndermek için görüşmelerine devam eden Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Burkina Faso'nun verdiği Fransa kararı ile sarsılırken, konuyla ilgili ilk kez konuştu. Ukraya Savaşı için Kiev'e tank göndermek için görüşmelerine devam eden Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Burkina Faso'nun verdiği Fransa kararı ile sarsılırken, konuyla ilgili ilk kez konuştu.  

 

Ukrayna savaşında Kiev'e destek olmak için tank göndermeyi planlayan Macron Batı Afrika'dan gelen haber ile sarsıldı. Ülkede adeta soğuk duş etkisi yaratan gelişme sonrası Fransız liderden flaş bir açıklama geldi. Fransa, Batı Afrika'dan gelen haber ile sarsıldı. Tabiri caizse ülkede soğuk duş etkisi yaratan haber Burkina Faso'dan geldi. Fransız karşıtlığının yükseldiği ülkeden flaş bir hamle geldi. Paris ile 2018 yılında imzalanan askeri anlaşmanın feshedildiği ve Fransız birliklerinin ülkeyi terk etmesi için bir aylık süre tanındığı bildirildi. Burkina Faso'nun ulusal yayın kuruluşu RTB'nin dünyaya duyurduğu haber sonrası Fransa'dan ilk açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, konunun netleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Fransız lider, Burkina Faso'nun yeni cunta liderinden açıklamalar beklediğini söyledi. RTB'nin ilan ettiği durum için 'Bence çok dikkatli olmalıyız' diyen Macron'dan dikkat çeken bir Rusya uyarısı da geldi. Macron Rusya'nın olası müdahalesinden ve bilgilerin 'manipüle edilmediğinden' emin olunması gerektiğinin altını çizdi.

 

Traore'nin Eylül ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana eski bir Fransız kolonisi olan Burkina Faso'da Fransız karşıtlığının yükseldiğine dikkat çeken uluslararası haber ajansı AP, ülkedeki son durum için şu değerlendirmede bulundu; 'Traore, başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerle çalışmaya daha açık.’ Fransa 2013'ten bu yana varlık gösterdiği Mali'deki varlığına geçtiğimiz yıl son vermişti. Fransız ordusu, 9 yıl süren işgalin ardından Mali topraklarını tamamen terk etmişti.