Bu Önerileri Uygularsanız Alzheimer Riski Yüzde 40 Azalıyor!

Alzheimer son yıllarda neredeyse patlama yapmış olan bir hastalık. Türkiye’yle ilgili veriler pek güçlü değil ama örneğin Avrupa’da 80 yaşın üstündeki nüfusun yüzde 15’i bu hastalıkla boğuşuyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Hele Avrupa’da nüfusun hızla yaşlandığı gözönüne alınırsa, Alzheimer’in önümüzdeki yıllarda belki de bir numaralı sağlık sorunu haline gelebileceğini söylemek herhalde abartılı bir tahmin olmaz. Ve ne yazık ki, belleği ve idrak işlevlerini son derece olumsuz etkileyen ve hastayı çok büyük ölçüde çevresindekilere bağımlı hale getiren bu hastalığın henüz hiçbir tedavisi yok.

 

Alzheimer hem kişisel (Çünkü hiç kimse kendisinin ve yakınlarının yakalanmasını istemiyor), hem de toplumsal (Çünkü devletin bütçesini çok zorluyor) bir hastalık. Alzheimer’in daha da hızlı yaygınlaşmasını önlemek için bir şeyler yapmak gerekiyor. Evet, Alzheimer’in ve zihinsel bozukluğa yol açan diğer hastalıkların henüz tedavisi yok ama bu hastalığa götüren nedenler veya risk faktörleri eskiye göre daha iye saptanabiliyor.

 

Şunun altını çizmemiz gerekiyor: Alzheimer’i önlemek veya en azından geciktirmek, herkesin kendi alacağı tedbirlere bağlı. Hemen ekleyelim; bu önlemler veya tavsiyeler kalp krizi ve kanser riskine karşı da geçerli.

 

1-Kesinlikle sigara içmeyin.

2-Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın.

3-Akdeniz veya Japon beslenme rejimine geçin. Yani doymamış yağ açısından zengin asitler içeren, elyaflı, vitaminli, anti-oksidan ve kırmızı eti hemen hemen reddeden bir beslenmeyi seçin.

4-Düzenli fiziki faaliyette olun. Yürüyün, bisikletle dolaşın. Daha önemlisi günde en az 7 bin 500 adım atmaya çalışın.

5-45 yaşından itibaren tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin veya ettirin.

6-Depresyon belirtileri başgösterince hemen harekete geçin. Anti-depressör ilaçları alın, psikoterapi için doktorunuzla temas kurun.