Birleşmiş Milletler İsrail Filistin Sorununa Çözüm İçin Yapay Zekadan Yardım İstedi!

O kadar karmaşık, derin ve yüzyıllar öncesinden gelen orunlar ve çatışmalar var ki, çözümü imkansız gibi görünüyor: Filistin-İsrail sorunu için Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptığı tespit bu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi 

 

Yaklaşanı yakan bu sorunu çözüp bölgede kalıcı bir barışın temellerini atmak için her yolu deneyen Birleşmiş Milletler (BM) sonunda yapay zekadan yardım istemeye karar verdi.

 

Amaç: Yapay zekanın Filistin-İsrail çatışmasının derinliklerinde yatan nedenlerin dinamiklerini tespit etmek ve bunları krizden çıkmak için destek malzemesi olarak değerlendirmek.

 

BM’ye bu projesinde yardım elini uzatan insan davranışlarını öngören sosyal simülasyon platformu “CulturePulse” oldu. Platform, bölgedeki inanç gruplarını ateşleyen sistemleri bilgisayar ortamında oluşturarak, onları sokağa döken neenleri anlamaya çalışıyor.

 

Bunun altyapısını da yapay zekayı gerekli bilgilerle donatmak için medya habelerini ve başta Batı Şeria olmak üzere sahadaki aktörlerden sağlanacak bilgilerle oluşturulacak bir kaynakla sağlamayı planlıyor.

 

“CulturePulse” platformunun geliştirdiği ve geliştirmekte olduğu çözüm modellerinde çatışmanın her aktörünün tepkileri için 80 kategori hazırlandı: Öfki, anksiete, karakter, aile, dostlar, mali durum, ırkçılık, kin söylemi bunlardan birkaçı.

 

Nüfus verileri, dini inançlar, ahlaki değerler ve psikolojik ve sosyolojik bir çok başka parametre de envantere eklendi.

 

Sonuçta yapay zekanın bireyler ve çevreleriyle ilişkilerini dijital ortamda yaratması sağlandı.

 

Tamam, hepsi güzel de, yapay zekanın Filistin-İsrail çatışmasının tarihi kökenlerine ilişkin bu simülasyonu ne işe yarayacak?

 

Cevap: Bu programın ilk fikri insanları bir dava için savaşmaya ve ölmeye götüren nedenleri tespit etmek oldu. Ekonomik refah veya siyasi değişiklikler gibi faktörlerin insanların davranışlarını da değiştirip değiştirmeyeceği araştırıldı. Daha önemlisi, bu veriler sayesinde olayların önceden öngörülüp önlenebilirliği test edildi.

 

Elbette, yapay zeka tek başına bu karmaşık, hatta karmakarışık sorunu çözmeye yeterli değil. Üstelik öyle bir yeteneği, gücü veya yetkisi de yok. Ama yine de krizden çıkmak için potansiyel çözümlere bir ilham kaynağı olabileceği belirtiliyor.