Bu listedeki gökdelenlerin çoğu, uzaktan bakıldığında terkedilmiş gibi görünmüyor. Ancak yakınlarına gelince içler acısı halleri fark ediliyor: Tüm binayı otlar sarmış, pencereler yok olmuş, duvarları yazılarla kaplanmış…
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Bir zamanların muhteşem yapılarının şimdi kaderlerine terkedilmesinin bir çok nedeni var: Savaşlar, mali sorunlar, ekonomik olaylar.
İşte yavaş yavaş ölmekte olan 6 gökdelen…
Fotoğraf - @Wikipedia
1- Sterick Building - (Memphis, Amerika)
1980’lerden bu yana terkedilmiş olan bu bina bugün içler acısı durumda. 2023’te bir girişimci tarafından yenilemek amacıyla satın alındı. Ancak bugüne kadar bir kazma bile vurulmadı.
1930’da inşa edilen bu iş merkezi, o dönemde ABD’nin en yüksek gökdeleni olarak gösteriliyordu. 1960’larda bölgede yeni yapılar inşa edilmeye başlandı ve Sterick Building giderek kiracılarını yitirdi. Nedeni: Bakımsızlık. Bozulan asansörlerin tamir edilmemesi, su kaçaklarının giderilememesi gibi. 1980’lerde de kaderine terkedildi.
Fotoğraf - @digitalyeti - Instagram
2-Burj el Murr (Beyrut, Lübnan)
“Keder gökdeleni” diye bilinen Burj el Murr hiçbir zaman tamamlanamadı. Çünkü inşaat sürerken Lübnan iç savaşı patlak verdi. İç savaş 1975-1990 yılları arasında Lübnan’ı kasıp kavurdu. Savaş nedeniyle inşaatı durdu. Dahası iç savaş yılları boyunca keskin nişancılar tarafından düşmanlarını öldürmek için siper olarak kullanıldı.
Fotoğraf - @Wikipedia
3- Goldin Finance 117 (Tianjin, Çin)
Bu kule 128 katlı olarak planlandı. Bunun 117 katı ofis olarak kullanılacaktı. Adındaki 117 rakamı buradan geliyor. Ancak 2010’daki ekonomik kriz inşaatı yarım bıraktı. Ertesi yıl çalışmalar yeniden başladı, İnşaat 597 metreye kadar yükselip tamamlandı. Ancak işçiler ayrıldıktan sonra binaya bir giren daha olmadı. Şu anda kaderine terkedilmiş dünyanın en yüksek binası olarak biliniyor.
Fotoğraf - @Supanut Arunoprayote -Wikipedia
4-Sathorn Unique Tower (Bangkok, Tayland)
Bir zamanlar turistler için çekim merkezi olan bu gökdelen şimdi “Ghost Tower” (Hayalet kule) olarak biliniyor. İnşaatı 1990’da başladı. 1997 ekonomik krizinde yatırımcıları iflas ettiğinde bina büyük ölçüde tamamlanmıştı. Daha sonraki dönemde bir İsveçli turistin bina içinde intihar etmesiyle içeriye giriş yasaklandı.
Fotoğraf - @Joseph Ferris III - Wikipedia
5-Hotel Ryugyong (Pyongyang, Kuzey Kore)
Kuzey Kore, Soğuk Savaş döneminde Güney Kore’ye karşı gövde gösterisi yapmak için 105 katlı bir gökdelen inşa etti. “Ölüm oteli” diye bilinen 330 metre yüksekliğindeki bu bina hiçbir zaman kapılarını açmadı. Bugün cephesi propaganda filmleri için ekran olarak kullanılıyor.
6-Oceanwide Plaza (Los Angeles, Amerika)
ABD’nin Los Angeles kentinde 2015’ten bu yana üç gökdelenin inşaatı sürüyor. Ancak gökdelenlerin yatırımcısı Çinli zengin iflas edince, şantiye paydos dedi. Şimdi inşaat alanı duvar ressamları için tuvale dönüştü.