Bilimsel Olarak Kanıtlandı! Sıcaklar Saldırgan Yapıyor!

Son günlerde sinirli misiniz? Peki, ruh halinizdeki bu değişimde sıcak hava dalgasının etkisi olabilir mi? Evet. Hatta bu olayın bir adı bile var: “Long Hot Summer”. Yani, “Uzun ve sıcak bir yaz etkisi”. Aşırı sıcakların tetiklediği sinirlilik ve saldırganlık halini ifade ediyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Daha 1970’lerde iki bilim indanı, Paul Bell ile RobertBaron, sıcakların insan mizacı üstündeki etkisini incelediler. Yaptıkları deneylerde öğrencilerini iki gruba ayırdılar. Ve bulundukları ortamda sıcaklık arttıkça, iki grubun birbirlerine öfkelerinin yükseldiğini gözlediler.

 

Daha sonra yine ABD’de “Ulusal Futbol Ligi” tarafından yaptırıla bir araştırmada, sıcaklık arttıkça oyuncuların kural ihlalinin de arttığı belirlendi. Bu durum trafikte de kendini gösteriyor. Sıcaklık artınca sürücüler yeşil ışığı beklemeden geçmeye kalkışıyorlar, yeşil ışığın yanmasını beklerken sinirli hareketler yapıyorlar. Bu durum araçlarında klima olmayan sürücülerde zirveye çıkıyor.

 

Sıcakların etkisinin daha ciddi ve tehlikeli sonuçları da olabiliyor. Yine ABD’de 45 yıllık dönemi kapsayan bir araştırmada, sıcak yıllarda ve sıcak mevsimlerde insanlar daha saldırgan, daha uzlaşmasız bir ruh hali sergiliyorlar. Bu, aşırı sıcaklarda tecavüz ve saldırı olaylarındaki patlamanın nedeni olarak gösteriliyor.



Etiketler: