Bundan 7 bin 300 yıl önce Japonya’nın güneyinde dehşet verici bir volkan patlaması yaşandı. Bilim insanları, deniz dibinde yaptıkları yeni yeni bir araştırmada, son 11 bin 700 yılın en büyük patlamasının kanıtlarını buldular.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Bir çok fay hattının buluştuğu bir bölgede yer alan Japonya, doğal olarak, volkan diyarı olarak biliniyor. Çünkü takımadalar “Pasifik ateş kuşağı” denilen bölgede bulunuyor. Bu kuşak, yanardağların cirit attığı bir bir bölge oluşturuyor.
Japonya’da yanardağların biri uykuya çekilirken bir yenisinin uyanması yeni bir olay değil. Geçmişteki çok güçlü yanardağ patlamalarının izleri hem toprakta, hem de okyanus diplerinde duruyor. Ama en güçlü kanıt, Kikai volkanik çöküntüsünde. Takımadaların güneyinde yer alan bu büyük çöküntü aslında iki çukurdan oluşuyor. Biri 20 kilometre yarıçapında, diğeri ise 17 kilometre.
İki çöküntünün de bir dizi volkanik patlamanın ardından 140 bin yıl önce oluştuğu hesaplandı.
Vardıkları sonuç: Japonya’da bulunan 12 bin yıl önce tüm jeolojik zamanların en büyük yanardağ patlaması meydana gelmişti. Bu patlamada sadece lav değil, ayrıca son derece büyük hacimde çok yüksek ısıdaki kül ve gaz da atmosfere püskürtüldü.
Bu atıklar sayesinde tüm zamanların en güçlü volkanik patlamanın tarihi tespit edilebildi. Dahası, bu patlama, Japonya’da Kyüshü adasındaki Japon kültürünün sonunu getirdi.