Bhutan'daki Havalimanına Dünyada Sadece 50 Pilot İnebiliyor!

Himalayalar’daki Bhutan krallığının uluslararası havalimanı Paro, dünyanın en zorlu havaalanları arasında gösteriliyor. Dağlarla çevrili ve sadece tek pisti bulunan Paro’ya inebilmek için tüm dünyada sadece 50 pilota onay verildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bhutan’daki Paro uluslararası havalimanının dünyada bir eşi daha yok. Çünkü iniş o kadar insanın yüreğini ağzına getirecek kadar güç. Ama Bhutan’ın ulusal havayolu şirketi “Druk Air”in pilotu Chimi Dorji, “Evet, iniş zor ama tehlikeli değil. Öyle olsaydı ben 25 yıldır uçmazdım” diyor.

 

Paro’ya inmek için birçok faktörü gözönüne almak gerekiyor: Uluslararası sivil havacılıkta bu havalimanı “C” kategorisinde bulunuyor. Bu da oraya inecek pilotların özel bir eğitimden geçmesi anlamına geliyor. Uçağı radarsız, manuel olarak indirmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bunun için de havaalanının çevreleyen arazi şartlarını bilmeleri şart.  Pilot Dorji’nin dediği gibi, “Yetenek ve tecrübe yeterli değil, yerel bilgilere de sahip olmak zorunlu.”

 

Hindistan ile Çin arasında yer alan Bhutan’ın yüzde 97’sini dağlar oluşturuyor. Ülkenin batısında yer alan Paro kenti yüksek dağlarla çevrili. Havaalanının pisti sadece 2 bin 250 metre uzunluğunda. Ve iki ucunda iki yüksek dağ var. O nedenle pilotlar iniş sırasında pisti göremiyorlar

 

Bir başka teknik sorun: Yükseklik. Paro havalimanı deniz seviyesinden 2 bin 250 metre yükseklikte bulunuyor. Yüksek rakımlarda hava inceliyor, o nedenle uçak havada yüksek hızla seyretmek zorunda.

 

Ve nihayet bir sorun da meteoroloji. Öğleden sonraki inişler daha riskli. Çünkü hem ısı yükseliyor, hem de sıcak esen rüzgarlar, pilotların işini çok zorlaştırıyor.



Etiketler: