Bebeklik Anıları Kaybolmuyor Sadece Ulaşılamıyor!

Hayır, bebeklik anıları beynimizin karanlık bir köşesinde kaybolup gitmiyor. 3 yaşımızdan önceki anılar hep duruyor ama bilinç düzeyimize çıkamıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Beynin gelişmesi ve bellek alanlarında ezberleri bozacak bir buluş bu. İlk adımlar, ilk sözcükler, ilk çikolata,,, İnsanların çoğu hayatlarının ilk 3 yılı hatırlamıyor. “Hatırlıyorum” diyenler ise ya o yıllardan kalma fotoğraflara bakarak ya da anne-babalarının anlattığı hikayelere dayanarak bir senaryo yazıyorlar.

 

Hayatın ilk 3 yılının unutulmasına “Çocukluk bunaması” deniyor. Pek bilinmeyen ve çok az incelenen bir olgu bu.. “Science” dergisi son sayısında bu konuda yeni araştırmaları anlatan uzun bir makale yayınladı.

 

Buna göre, hayatın ilk 3 yılın anıları buharlaşmıyor, beynimizin bir yerinde hep duruyor ama ulaşılamıyor. Peki bu “Çocukluk bunaması” ne demek? Uzmanlar henüz belli bir görüşte uzlaşmış değiller.

 

Bazılarına göre, sorunun kaynağında beyinde yeni sinir hücrelerinin oluşması bulunuyor. Yani, yeni sinir hücreler, çocukluk anılarının depolandığı eski hücreleri eziyor ve ulaşılamaz hale getiriyor.

 

Bazı bilim insanları ise, soruna “Beynin olgunlaşması”nın neden olduğu görüşündeler. Beyin yetişkinliğe doğru yol aldıkça yapısında ve işleyişinde önemli değişiklikler oluyor. Bu değişikliklerin bazıları anıların oluşması, depolanması ve daha sonra onlara ulaşılması mekanizmasını frenliyor.



Etiketler: