Bebeklerin İlk Dişlerini Çıkarması Gecikirse Kaygılanmalı Mı?

Bebeklerin diş çıkarmaya başlamaları çoğu genç anne-babalar telaş, hatta bazen korku nedeni oluyor. Ve de yığınla soruya yanıt arıyorlar:

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

-İlk dişler ne zaman çıkmalı?

-İlk dişlerin ağıza verdiği rahatsızlık nedeniyle mızmızlanan bebeği nasıl yatıştırmalı?

-Diş minelerini güçlendirmek için “Fluor” vermek gerekir mi?

-İlk dişleri ne zaman yıkamak doğru olur?

 

Ve en önemli soru: 10 ay geçtiği halde diş çıkmazsa kaygılanmak gerekir mi?

 

Son sorudan başlayalım: Hayır, ilk dişlerin çıkması gecikirse korkmaya veya kaygılanmaya gerek yok. Çünkü ilk dişlerin 10 ay içinde çıkması bir kural değil. Bazı bebeklerde 4 ayda ilk dişler çıkıyor, bazılarında ise bu süre 14 aya kadar uzayabiliyor.

 

Normal koşullarda kız bebeklerin dişleri erkeklerden daha önce çıkıyor. Dişlerin çıkma süresi büyük ölçüde bebeklerin anne ve babalarından aldıkları genetik mirasa ve ailenin genetik faktörlerine bağlı. Yani bir bebeğin ilk dişlerinin çıkması 12 ayın ötesine sarkarsa, bunun nedeni tek nedeni olabilir:  Babadan ve anneanneden gelen genler.

 

Özetle, ilk dişlerin çıkması gecikirse kesinlikle kaygılanmaya gerek yok. Bu bebeğinizin yaşıtlarından daha az sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Önemli bir nokta: Dişleri daha geç çıkan çocuklar diş çürümelerine karşı daha dirençli oluyorlar.

 

Diğer soruların önemlilerine de kısa kısa yanıtlar şöyle:

 

Bebeğin ilk dişler çıkarken hissettiği rahatsızlık ve ağrı steril bez dolanmış parmakla ağzına masaj yaparak hafifletilebilir. Veya yine bir steril beze konacak bir parça buzla yapılacak masaj da faydalı olabilir. Ne zaman “Fluor” uygulamalı? Dişlerdeki çürümeye karşı kullanılan “Fluor” elbette faydalı. Çünkü, dişin kökünü güçlendiriyor ve mine tabakasını daha dirençli yapıyor. Ancak dikkat: Aşırı “Fluor” uygulamak, mine tabakasındaki lekelerle kendini belli eden diş bozulmalarına yol açabilir. Ne zaman “Fluor” uygulayacağınıza ise çocuğunuzun doktoruna danışarak karar verin. Tabii dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamanız gerektiğine de…



Etiketler: