Bankaların Emekliler İçin Düzenledikleri Maaş Promosyonunda Dikkat Çeken Detay! Emeklilerden Yeni Talep!

Son dönemde emekli maaşlarına gelen zamların ardından bankaların emekli maaşı promosyonu kampanyalarında yarış kızışırken, ortaya çıkan yeni detaylar sosyal medyada gündem oldu. 

 

Son dönemde emekli maaşlarına gelen zamların ardından bankaların emekli maaşı promosyonu kampanyalarında yarış kızışırken, ortaya çıkan yeni detaylar sosyal medyada gündem oldu. Son dönemde emekli maaşlarına gelen zamların ardından bankaların emekli maaşı promosyonu kampanyalarında yarış kızışırken, ortaya çıkan yeni detaylar sosyal medyada gündem oldu. 

 

Vatan gazetesinin haberine göre; Emekli milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Emekli promosyonlarıyla ilgili flaş detaylar ortaya çıktı. Bankalar tek tek emekli promosyonlarıyla ilgili rakamları açıkladı. Bunun yanında emeklilerden promosyonla ilgili yeni talep geldi. Kredi ödemesi olanların aylıklarını başka bir bankaya taşımakta zorluk yaşadığını belirten emekliler bankaların promosyon için kredi kartı ve otomatik ödeme gibi şartlar koşmamasını da talep ediyor. Bankaların yarışa girmesiyle birlikte emekli promosyonları 8 bin liraya kadar dayandı. Emekli milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Emeklileri ilgilendiren yeni detaylar ortaya çıktı. Kredi ödemesi olanların aylıklarını başka bir bankaya taşımakta zorluk yaşadığını belirten emekliler bankaların promosyon için kredi kartı ve otomatik ödeme gibi şartlar koşmamasını da talep ediyor. Bankalar, emeklileri promosyonla kendilerine çekmeye çalışırken, aldıkları promosyonlar piyasanın altında kalan emekliler de farklı olanaklardan yararlanmak istiyor.

 

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, özellikle kredisi bulunan emeklilerin, aylıklarını başka bir bankaya taşımakta zorluk yaşadığını belirterek, “Burada bir keyfiyet söz konusu. Yasal düzenleme yok” diye konuştu. Çakar, banka promosyonlarında bir taban olması ve yan ürünleri kullansın veya kullanmasın, isteyen emeklinin aylığını taşıyabilmesi gerektiğini belirterek yasal düzenleme çağrısında bulundu.

 

Uyarıyı görünce vazgeçiyorlar

 

Son günlerde aylıklarını başka bankalara taşımakta zorluklar yaşayan emekliler, geçiş sürecinin kolaylaştırılmasını istiyor. Banka değişikliği için e-devlete giren bazı emekliler, kredi gibi nedenlerle borçları olmamasına rağmen, aylıkları üzerinde bloke olduğunu görüyor. Bu durumdaki bazı emeklilerin, bankalarından daha önce aldıkları ve taahhüt süresi 3 yılı bulan promosyonların geri ödemesi nedeniyle bu işlemle karşılaştığı belirtiliyor. Genellikle blokaja konu olan meblaj düşük olmasına rağmen, söz konusu uyarıyla karşılaşan pek çok aylık sahibi banka değiştirmekten vazgeçiyor.

 

‘Müşteriler zorlanmamalı’

 

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, belli bir miktarın altında promosyon önerilmemesi gerektiğini vurgulayarak, bankaların, promosyon için kredi kartı, otomatik ödeme gibi finansal araçları şart koşmaması gerektiğini belirtti. Çakar, “Müşteriler, tüketim isteği olmayan hiçbir konuda zorlanmamalı” dedi. Çakar, banka promosyonları için yasal düzenleme çağrısında bulunduğunu söyledi. Emeklilerin aylıklarını kendileri üzerinden almasını isteyen bankalar, emeklilerin aylıklarına promosyon ödemesi yapıyor. Promosyon ödemeleri 8 bin liraya kadar dayandı. Emekli maaşlarına yapılan zam sonrası, hesaplardaki aylıkları değerlendirmek isteyen bankalar da, promosyon için harekete geçti. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için promosyon ödemeleri 8000 liraya kadar dayanırken, sözleşmesi biten emekliler en uygun promosyon şartları için bankaları araştırıyor. Bankalar emekliler için sağlanan tek tuşla tüm aylığı çekme, mevcut aylık müşterilerine promosyon ve harcama puanları gibi olanaklarla müşteri çekmeye çalışıyor. Emeklilerin aylıklarını kendileri üzerinden almasını isteyen bankalar, emeklilerin aylıklarına oranlı şekilde peşin promosyon ödemesi yapıyor. Nakit ödemelerin yanı sıra puan uygulamaları ve özel kredi faizleriyle de emeklilere bazı olanaklar sağlanıyor. Emekli aylıklarında genellikle üç yıl olarak belirlenen promosyon taahhüdü için sözleşmesi biten emekliler, yeni bankalar için araştırma yaparken, promosyon taahhüdü devam eden emekliler de yeni promosyon fırsatlarından yararlanmak istiyor.

 

Emeklinin “kâr-zarar” hesabı

 

T.C. kimlik numarasını gösteren kimlikle en yakın banka şubesine giderek, bankanın internet ve mobil şubesinden veya e-Devlet üzerinden banka değişikliği yapılabiliyor. Emekli aylığı için banka değiştirmenin herhangi bir yaptırımı yok. Ancak aylık alımı için yaptıkları promosyon sözleşmesinin süresi devam eden emekliler, aylıklarını yeni bir bankaya taşımak istediklerinde, promosyon süresi için peşin aldıkları ödemelerin bir kısmını geri ödemek durumunda kalıyor. Örneğin üç yıl için 3 bin lira promosyonu peşin olarak alan bir emekli, bu süre bitmeden banka değiştirmek istediğinde, ortalama olarak bunun bin lirasını geri ödemek durumunda kalıyor. Bu durumdaki kişiler ise geri ödemek zorunda oldukları tutarla, yeni sözleşmeyle alacakları promosyonu karşılaştırıyor. Pek çok durumda, yeni bankaların sağladığı avantajlar, eski promosyondan kalan taahhüt ödemesinin ötesine geçiyor.

 

EMEKLİ PROMOSYONU VEREN BANKALAR HANGİSİ?

 

Emekli promosyonu veren bankalar, milyonlarca emeklinin dikkatini çekmeye devam ediyor. İş Bankası, Akbank, Garanti, ING, Finansbank, TEB, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve diğer tüm bankalar müşterilerine bankalarına maaşlarını taşıması halinde çok ciddi promosyon imkanı sunuyor. Hal böyleyken banka emekli promosyon ücretleri de vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

 

İşte emekli promosyonu veren bankalar;

 

HALKBANK

 

Halkbank, 1.500 TL'den az emekli maaşı alanlara 500 TL, 1.500 TL ile 2.500 TL arasında emekli maaşı alanlara 625 TL, 2.500 TL'den fazla maaş alanlara ise 750 TL ödeme yapıyor.

 

TEB

 

Emekli maaşını 36 ay boyunca TEB'den almayı taahhüt eden ve taahhüt süresi boyunca en az iki adet otomatik fatura ödeme talimatı bulunduran emekli maaş müşterileri 5 bin 500 TL'ye varan nakit promosyon ödüyor.

 

ZİRAAT BANKASI

 

Ziraat bankası, 1.500 TL'den emekli aylığı alanlara 500 TL, 1.500 - 2.500 TL arasında emekli aylığı alanlara 625 TL, 2.500 TL ve üstünde emekli aylığı alanlara 750 TL tutarında ödeme sağlıyor.

 

3 yıllık peşin promosyon ödemesi yapılmaktadır. Başvuru şartı olarak Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'lu olmak gerekiyor.

 

ING BANK

 

ING Türkiye, emeklilere sunduğu ek koşulsuz nakit maaş promosyonunu 7 bin TL'ye yükseltti

 

ING Türkiye açıklamasına göre, emekli maaşını ING'ye taşıyanlar, maaş tutarına göre 7 bin TL'ye varan ek koşulsuz nakit promosyon kazanabiliyor. Emekliler ayrıca, emekli arkadaşlarını ING'li yaptıkları takdirde kişi başına 250 TL ve en çok 5 arkadaşını getirmek koşuluyla toplamda 1.250 TL'ye varan ek promosyon hakkı elde ediyor. Böylelikle emekliler toplamda 8 bin 250 TL'ye varan promosyon kazanma fırsatını yakalıyor.

 

Emekli maaşını ING'ye taşıyanlar, 1 aylık toplam gelir tutarları; 1.500 TL'ye kadar ise 4 bin 650 TL, 1.500 TL-2 bin 500 TL arası ise 5 bin 800 TL ve 2 bin 500 TL ve üzeri ise 7 bin ek koşulsuz nakit promosyon almaya hak kazanıyor. Emekli maaşını 3 yıl boyunca ING Türkiye'den alma taahhüdü veren ve nakit promosyon ödemesi alan mevcut ve yeni emekli maaş müşterileri de ING'nin promosyon kampanyasından yararlanabiliyor. ING Türkiye'nin kampanyasından 5-31 Ağustos 2022 tarihleri arasında nakit promosyon alan müşteriler faydalanabiliyor.

 

TÜRKİYE FİNANS

 

Türkiye Finans, Emekli maaşını Türkiye Finans'a getiren müşteriler 5.000 TL'ye varan tutarda promosyon kampanyası yaptığını duyurdu. Öte yandan emekli yakınını getirenlere her bir kişi için 250 TL'lik ek fırsatlar da dikkat çekiyor. 10 kişi için bu ödemeden yararlanılabiliyor.

 

Ayrıca kredi kartı ile ilk 3 ay yapılacak 250 lira ve üzeri harcamalar için aylık 100, toplam 300 lira puan kazanma imkanı sunuyor.

 

YAPI KREDİ

 

Yapı krediden emeklilere 4.000 TL promosyon fırsatı sunuluyor. 2 – 31 Ağustos 2022 tarihine kadar SGK emekli aylığını üç yıl boyunca Yapı Kredi'den alma taahhüdü veren emekliler 7.500 TL'ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabilecek.

 

Promosyon Taahhütnamesi'nin imzalanması sonrasında ek bir koşul olmadan; bir aylık net gelir 1.499 TL'ye kadarsa 4.850 TL; 1.500 TL-2.499 TL arasındaysa 6.000 TL; 2.500 TL'nin üzerindeyse 7.250 TL nakit promosyon ödenir.

 

VAKIFBANK

 

Maaşı 1.500L'ye kadar olanlara 3 sene amacıyla toplam 500 TL, 1.500-2.500 TL arasında olanlara 625 TL, 2.500 TL ve üzeri olanlara 750 TL ödeme sağlanıyor.

 

GARANTİ BBVA

 

Garanti BBVA bankası da emekli maaşını taşıyan müşterileri için 7250 TL'ye varan promosyon sözü veriyor. Üstelik bununla da kalmayıp yakınlarını davet edenlere her bir kişi için 250 TL'lik ödül sunuyor.

 

1.500 TL'ye kadar emekli maaşı alanlara 4.850 TL, 1.500-2.500 TL arasında emekli maaşı alanlara 6.000 TL, 2.500 TL ve üstünde maaş alanlara ise 7.250 TL nakit promosyon ödemesi yapacaktır.

 

Promosyon ödemesinden 1 ile 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında maaşını Garanti'ye geçiren emekliler yararlanabilecektir. Ek olarak 'Yakınını getir' kampanyasıyla maaşını taşımaya davet edilen her bir emekli yakını için 250 lira ilave ödeme gerçekleştiriyor.

 

AKBANK

 

SGK emekli maaşını Akbank'tan alanlara 7.000 TL'ye varan promosyona ek 500 TL chip-para ile birlikte toplamda 7.500 TL promosyon ödemesi yapılıyor.

 

SSK, Bağkur veya emekli sandığı maaşını 31 Ağustos 2022 tarihine kadar Akbank'a taşıyacak ve 3 yıl boyunca maaşını bankadan almayı taahhüt eden emekliler, 7 bin TL'ye varan promosyon kazanabilecek.

 

İŞ BANKASI

 

Maaşını İş Bankası'ndan alan, ilk emekli maaş ödemesi için İş Bankası'nı tercih eden veya mevcut emekli maaşını 27 Haziran - 30 Eylül 2022 tarihleri arasında İş Bankası'na taşıyan SGK emeklileri (Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur) 5.000 TL'ye varan promosyon ödemesinden yararlanıyor

 

1.500 TL'den düşük (1.500 TL hariç) maaşlar için 3.500 TL,

 

1.500 - 2.500 TL arası (2.500 TL hariç) maaşlar için 4.250 TL,

 

2.500 TL ve üzerinde maaşlar için 5.000 TL ödeme yapılıyor.

 

Emekli yakınına referans olan emeklilere, her bir emekli yakını için 250 lira puan veriyor. En çok 2 kişi için puan kazanılabiliyor.

 

DENİZBANK

 

Maaşa göre 675, 850, 1.000 lira promosyon ödüyor.

 

1 otomatik ödeme talimatı verenler ek ödülle maaşa göre 1.425, 1.600, 1.750 lira alabiliyor.

 

KUVEYT TÜRK

 

Maaşa göre 1.750, 1.875, 2.000 lira ödeme yapıyor. Kart ile ilk 100 lira ve üzeri market alışverişine 20 lira puan hediye ediyor.

 

PROMOSYON TUTARINI BANKALAR İSTEDİĞİ GİBİ BELİRLEYEBİLİYOR MU?

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol imzalayan bankalar promosyon ödemesi yapıyor. Bu protokolde en düşük promosyon tutarı belirleniyor. Bankalar bunun altında ödeme yapamıyor ama üstüne çıkabiliyor.

 

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

 

2020'de imzalanan protokolde taban promosyon tutarı 1.500 liranın altındaki maaşlar için 500, 1.500-2.500 lira arası maaşlar için 625, 2.500 lira üstü için 750 lira olan belirlenmişti. Ancak özel bankaların kampanyalarıyla tutarlar 7 bin 500 liraya kadar çıktı. Kimi bankalar da emekli yakınını getirenlere her kişi için 250 lira ödemeye başladı.

 

Böylece 1 emekli yakınını getiren emekliye 7 bin 750 liraya varan promosyon imkanı oluştu.

 

PROMOSYONDA HANGİ ŞARTLAR VAR?

 

Bankadan promosyon almak için tek şart, '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdü vermek. Kimi bankalar hiçbir ek koşul olmadan, kimileri de maaş taşıma ya da ek ürün kullanma koşullarıyla yüksek ödeme yapıyor.Bazı bankalar emekli yakınını getirenlere ek ödeme veriyor.

 

KİMLER ÜÇÜNCÜ PROMOSYONU ALACAK?

 

Emeklilere promosyon imkanı ilk olarak 2017'nin Şubat-Mart döneminde hayata geçti. 2017'de ilk promosyonlarını alanlar, 2020'de ikinci kez promosyon imkanı elde ederken, üçüncü promosyonlarını da 2023'te alabilecek. Önümüzdeki yılın Şubat-Mart döneminden itibaren üçüncü promosyon kapısı açılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında yeniden protokol imzalanırken, bu protokol ile taban promosyon tutarlarında artış gerçekleşecek.

 

BANKA TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Promosyon imzasını atmadan önce kampanyaların şartlarının detaylıca okunarak karar verilmesi önemli.

 

2017'de ilk promosyonlarını alanlar, 2020'de ikinci kez promosyon imkanı elde ederken, üçüncü promosyonlarını da 2023'te alabilecek. Kimi bankalar şartsız olarak yüksek promosyon ödemesi yapıyor. Kimileri de maaşını taşıyanlara ödemeyi artırıyor.

 

Bankaların bazıları da ek ürün kullananlara ya da kredi kartıyla aylık belirli tutarlarda harcama yapanlara yüksek promosyon veriyor.

 

İstediğiniz ödemeyi almak için pek çok şartla karşılaşabilirsiniz. Bunlara dikkat edin.

 

Şartları yerine getirip getiremeyeceğinize göre kararınızı verin, yoksa sonra üzülebilirsiniz. EMEKLİ OLACAĞIM? NASIL PROMOSYON ALABİLİRİM?

Emekli Sandığı'ndan emekli oluyorsanız, çalıştığınız kuruma vereceğiniz emeklilik dilekçesinde maaş ve ikramiye ödemeleri için banka tercihinizi belirtebilirsiniz.

 

SSK veya Bağ-Kur'dan emekli oluyorsanız, e-Devlet üzerinden veya SGK İl/İlçe Müdürlükleri'ne emeklilik başvurusunda bulunurken dolduracağınız Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nde maaşınızın yatırılacağı banka tercihini belirtebilirsiniz. Maaş bağlanır bağlanmaz da taahhüt verip ödemenizi alabilirsiniz.

 

MAAŞIM NASIL TAŞINIYOR?

 

Sadece T.C. kimlik numaranızı gösteren kimliğinizle birlikte size en yakın banka şubesine giderek ya da bankanın internet ve mobil şubesinden e-Devlet şifresiyle banka değişikliği işleminizi yapabilirsiniz. Bankalar maaşında promosyon blokesi bulunanların ise şubeye gelmesini istiyor



Etiketler: