B Vitamini En Çok Hangi Besinlerde Var?

Enerji ve sinir sistemi için gerekli sekiz B vitamini grubu taze sebzelerden bira mayasına kadar çeşitli besin maddelerinde bulunuyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Özellikle stres ve yoğun fiziki faaliyete karşı beyin sağlığını korumak için B vitamini takviyesi şart.

 

Bira mayası gerçek bir B vitamini deposu. Salatalara koyabilir, yoğurtla karıştırabilirsiniz. Saçların ve tırnakların güçlenmesine de katkıda bulunuyor. T ürünleri, özellikle de karaciğer bünyeye enerji sağlayan B5 ve B6 vitamin açısından çok zengin.

 

Vücut zindeliğinin gerçek dostu olan B vitamini grubunun (8 türden oluşuyor) en önemli özelliği,  bünye tarafından depolanamaması. O nedenle hür gün alınması gerekiyor.

 

B1, B2, B3, B5, B6 ve B8 vücuda enerji sağlıyor. B9 ve B12 ise alyuvar üretiyor, hücreleri yeniliyor merkezi sinir sisteminin sağlığını koruyor. Yorgunluğu önlemenin ve akıl sağlığını güçlendirmenin en etkin çaresi B vitamini açısından zengin yiyeceklerle beslenmek. B vitamini türlerinin faydalarını kısaca özetleyelim.

 

-B1: Karbonhidratın enerjiye dönüşmesini yönetiyor, kalbe ve kaslara destek veriyor.

-B2: Yiyeceklerdeki enerjiyi açığa çıkarıyor ve bünyenin demir açısından dengesini sağlıyor. Sinir sistemini güçlendirmek ve yorgunlukla mücadele etme için demir çok önemli.

-B3: Sinirlerin çalışmasına katkıda bulunuyor.

-B5: Hücreler oksijen pompalıyor.

-B6: Bünyedeki amino asitler için hayati önemde. Ayrıca alyuvar üretiyor, psikolojik dengeyi sağlıyor.

-B8: Organizmadaki yağlı asitlerden sorumlu.

-B9: Alyuvarların oluşuna ve oksijenle beslenmelerine yardımcı oluyor.

-B12: Bünyenin zinde olmasına yardım ediyor, nörolojik vf psikolojik işleyiş destek veriyor.

 

Bünyenin B vitamini ihtiyacını karşılamak için sebze ağırlıklı beslenme rejimine öncelik verin. Özellikle brokoli ve ıspanağı sık tüketmeye çalışın. Ayrıca marul ve lahana gibi yapraklı sebzeler ile maydanozu da önemseyin. B vitamini zengini diğer besinler de şöyle: Bira mayası, kırmızı et, karaciğer, araşit, buğday, yulaf, çavdar, pirinç, kinoa.



Etiketler: