Tarihçi Prof. Halil İnalcık’ın ‘İstanbul'un kapısıdır. İstanbul'un Fethi Aydos Kalesi'nde başlamıştır’ dediği Aydos Kalesi 12 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından açıldı. Aydos Kalesi’ni sizin için araştırdık! İşte detaylar…
Aydos Kalesi Tarihi
11. ve 12. Yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. 13. Yüzyılda son halini alan kale, 1328 yılında Kocaeli Yarımadası'nın büyük bir kısmı Osmanlı hakimiyetine geçince Bizans ile sınırda sadece Aydos Kalesi kalmıştır. Coğrafi koşullar ve Bizans ordusunun güçlü savunmasıyla kalenin fethi uzamıştır.
İlk kez Aşık Paşazade'nin ‘Tevarih-i Al-i Osman’ adlı eserinde geçen Aydos, kale tekfurunun kızının yardımıyla Abdurrahman Gazi tarafından bir gece baskınıyla Aydos Kalesi fethedilir. Tarihçi Halil İnalcık İstanbul’un fethinin Aydos Kalesi’nden başladığını söylemiştir. Sultanbeyli Belediyesi tarafından ilk arkeolojik çalışmalar 2010 yılında başladı.
127 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Aydos Kalesi ve Sultan Korusu'nun resmi açılışı Başkan Recep Tayip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
NTV’nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultanbeyli Belediyesinin girişimleriyle hayata geçirilen iki projenin açılışını bugün Sultanbeyli Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen törende yaptı.
İstanbul'un fethinin başladığı nokta olarak kabul edilen, konumu ve mimarisi ile ilgi çeken Doğu Roma eseri Aydos Kalesi, tarih meraklılarının ve turistlerin son yıllarda görmeye hasret kaldığı mekanlar arasında yer alıyordu.
Açılışı yapılan bir diğer hizmet ise Sultan Korusu.
127 bin metrekare üzerine inşa edilen ve "İstanbul'a nefes" olacağı belirtilen Sultan Korusu, başta Sultanbeylililer olmak üzere İstanbulluların doğal yaşam alanı olacağı düşünülüyor.
Yürüyüş ve bisiklet yollarıyla ziyaretçilerine temiz havada spor yapma, seyir teraslarıyla doğayı izleme keyfi sunan Sultan Korusu'nda bir de Doğa Kitapları Kütüphanesi bulunuyor.