'Ayahuasca' Uyuşturucu Mu Yoksa İlaç Mı?

Meksika’da Kolombiyalı bir şaman (Not: Ruhlar ile insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan şifacı dini lider. Bazı toplumlara göre ise büyücü veya kahin) ülkeye uyuşturucu soktuğu iddiasıyla tutuklandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Boynunda jaguar dişi, başında hayvan tüyü, Kolombiyalı şifacı Claudino Perez, cemaatine kahverengi ve koyu bir karışım olan “Ayahuasca” dağıtıyor. Amazonya halklarının atalarından kalma bu içeceği Meksika’ya soktuğu için 2 yıl hapis yatan şaman, Kolombiya’nıın başkenti Bogota banliyösünde törenlerine veya ayinlerine yeniden başladı.

 

Dağdaki bir çiftlikte düzenlenen ayinde şaman, vücut ve ruh sıkıntılarından kurtulmak umuduyla toplanan Kolombiyılalar’a ve yabancılara “Ayahuasca” dağıttı. Bağırsakları temizleyen bu içecek başlangıçta kusmaya ve ishale yol açıyor.

 

Şaman 2022 Mart’ında Meksiko Havaalanı’na valizinde Ayahuasca” dolu şişelerle indi. İçecekte tıpta “Dimetiltriptamin” (DMT) diye bilinen ve halüsinasyona yol açan doğal bir bileşim bulunuyordu.

 

Meksika polisi bunu uyuşturucu olarak kabul etti ve 63 yaşındaki şamanı cezaevine attı. Savcı ülkeye yasadışı yollardan uyuşturucu sokmak suçundan 25 yıl hapsini istedi. 2 cezaevinde kalan şaman için sonunda bir yargıç tahliye kararı verdi. Kolombiya hükümeti Meksikalı yetkileri ve yargıçları ikna etmek için bilim insanlarından oluşan bir ekibi Meksiko’ya göndermiş, onlar da binlerce yıllık bu içeceğin bir şifa kaynağı kabul edildiğini anlatmıştı.