Avustralyalı Balina Atlantik'i Baştan Başa Yüzdü!

Avustralya kökenli bir balina Güney Afrika’dan Arjantin’e kadar Atlantik’i yüzerek geçti. Balina bir yıl süren bu yolculukta 15 bin 288 kilometre kat etti. Araştırmacılar saptadığı bir önceki rekordan 7 bin kilometre daha fazla.

 

Güney Afrika’daki Pretoria Üniversitesi araştırmacıları, Avustralya kökenli balinaların genellikle Haziran ayında Güney Afrika kıyılarına geldiklerini, birkaç ay orada kalıp Ekim ayında beslenmek için Antarktika’ya gittiklerini anlattılar. “Balinaların bu göçlerini 40 yıldır havadan izliyoruz.Son 10 yılda göçyollarını değiştirmeye başladıklarını farkettik” diyorlar.

 

Bu rota değişikliğini anlayabilmek için araştırmacılar 2021 yılında 4 dişi balinaya çip taktılar. Sonra da bir yılı aşkın süre hayvanları izlediler.

 

Vardıkları sonuç: Antarktika kıyılarında eskisi kadar yiyecek kalmadığı için balinalar özellikle çocuklarını doyurup büyümelerini sağlamak için yeni besin kaynakları arıyorlar. Bu da onları pek de sevmedikleri plankton ile karınlarını doyurmak için Arjantin açıklarına götürüyor.