Avustralya Merkez Bankası İngiliz Monarşisini Banknotlardan Çıkaracağını Açıkladı!

Avustralya, İngiliz monarşisini banknotlarından çıkarıyor. Ülkenin merkez bankası perşembe günü yaptığı açıklamada yeni 5 dolarlık banknotun Kral III. Chales'ın bir görüntüsü yerine yerli bir tasarıma sahip olacağını söyledi. Madeni paraların üzerinde kralın görünmesi bekliyor.

 

 

Npr.org'un aktardığı habere göre; Avustralya'nın hala hükümdarın bir resmini içeren 5 dolarlık banknotu kalan tek banknottu. Banka, kararın değişikliği destekleyen hükümetle yapılan istişarenin ardından alındığını söyledi. Muhalifler ise hareketin siyasi amaçlı yapıldığını düşünüyor. İngiliz hükümdarı. Avustalya'nın devlet başkanı olmaya devam ediyor. Avustralya Merkez Bankası, yeni 5 dolarlık banknotun geçen yıl ölen Kraliçe II. Elizabeth'in portresinin yerini alacak bir tasarıma sahip olacağını söyledi. Banka, hareketin "İlk Avustralyalıların kültür ve tarihini" onurlandıracağını söyledi.

Bankadan yapılan açıklamada, "5 dolarlık banknotun diğer yüzünde Avustralya parlamentosu yer almaya devam edecek" denildi.

 

Banknot yeniden tasarlanıyor

 

Dutton, Başbakan Anthony Albanese'nin kralın notta görünmeme kararında merkezi olduğunu söyledi ve onu "ona sahip çıkmaya" çağırdı. Banka, 5 dolarlık banknotu tasarlarken Yerli gruplara danışmayı planlıyor, bu sürecin yeni banknotun halka açılmasından önce birkaç yıl sürmesini bekliyor. Mevcut 5 $, yeni tasarım tanıtılana kadar verilmeye devam edecek ve yeni fatura dolaşıma girdikten sonra bile yasal ihale olarak kalacaktır. Kral Charles III'ün yüzünün bu yılın sonlarında Avustralya paralarında görülmesi bekleniyor.

 

Bir Avustralya doları, ABD para birimi cinsinden yaklaşık 71 sent değerindedir.