Avrupa’da kalp krizinin yol açtığı beyin kanaması ve inme gibi hastalıklar son 30 yılda yüzde 50 düşüş kaydedildi.
Fenoreporter - Sağlık Servisi
Londra’daki “King’s College” araştırmacılarının dünya genelinde araştırmada, Avrupa’daki bu eğilimin devam ettiği ve 2047’ye kadar kalp krizinden kaynaklanan vakalarda yüzde 17 daha düşüş olacağı sonucuna varıldı.
Bu araştırmaya göre, kalp krizinin tetiklediği ölümler Batı Avrupa’da yüzde 68,3, Orta Avrupa’da yüzde 55,3 ve Doğu Avrupa’da yüzde 43,3 düşüş gösterdi. En büyük düşüş Portekiz’de görüldü: 1990-2021 yılları arasındaki dönemde bu ülkede kalp krizinden ölümler yüzde 80,4 azaldı. En az düşüş ise yüzde 1,8 ile Kuzey Makedonya’da meydana geldi.
Araştırma, önümüzdeki 20 yılda Avrupa’da kalp krizinden ölümlerin azalmaya devam edeceğini, ancak vaka sayısının artacağını öngörüyor. Nedeni: Nüfusun yaşlanması. Bu da daha çok insanın kalp krizinden kaynaklanan beyin kanamasının tetiklediği kalıcı hasarlarla (Örneğin vücudun bir bölümünün felç olması gibi) yaşayacağı anlamına geliyor.
Kalp krizi vakalarının yol açtığı ölümler Avrupa’da azalıyor ama dünyada artıyor. Örneğin 2021’de kalp hastalıkları ve Kovid-19’dan sonra üçüncü ölüm nedeni olarak belirlendi. O yıl 967 bini Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde 7,3 milyon kişi kalp krizinin neden olduğu hastalıklara kurban gitti.
Araştırma ekibinden Dr. Valery Feigin bunun nedenlerini şöyle sayıyor: Hava kirliliği, tütün bağımlılığı, beslenme rejimi, küresel ısınma. Sıcaklar ve bünyenin susuz kalması, kanı yoğunlaştırıyor, bu da kalp krizinin başlıca nedeni olan pıhtıların damarları tıkaması riskini artırıyor.