Aslan İle Kaplan Kapışırsa Düelloyu Kim Kazanır?

İkisi de muhteşem hayvan. Kedigillerden. Ama kedi değil. Ya da büyük mü büyük kedi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Aslan ve kaplandan söz ediyoruz. İkisi de ormanların kralı. İkisi de etobur.  Peki bir bölgenin denetimini ele geçirmek için ikisi karşıya gelirse ne olur?

 

Önce ikisini karşılaştıralım:

 

-Aslanın saatteki hızı 74 kilometreye ulaşıyor. Kaplan ise 65 kilometre.

-İkisinin de zeka düzeyi aşağı-yukarı eşit. Ancak kaplanın bir ısırığı kurbanını öldürmeye yetebilir.

-Kaplan, rakibi aslandan çok daha güçlü. Özellikle adale yapısı sayesinde.

 

Şimdi bu karşılaştırmayı biraz açalım:

 

Kim daha hızlı? Hız, kedigillerin en önemli kozlarından biri. Kısa mesafelerde koşmaya alışık, o nedenle çıkış noktasında müthiş bir “Sprint” yapan iki hayvan da birkaç yüz metrede sıra dışı bir sürate ulaşabiliyor.  Aslan çok kısa mesafede saatte 74 kilometrelik hızı yakalıyor, kaplan ise 65 kilometrede kalıyor.  Hemen ekleyelim: Çıta onları hızda fersah fersah geçiyor: Saatte 120 kilometre!

 

Kim daha akıllı? Amerikalı araştırmacılara göre, sosyal, yani topluluk içinde yaşayan hayvanlar, örneğin aslan, yalnız yaşayan hayvanlara göre daha zeki oluyor. Çünkü, sosyal açıdan karmaşık ilişkilere sahip grupla işbirliği yapmak zorunda kalıyor. Aslanlar ayrıca sorun çözmede kaplanlardan daha üstün durumdalar.

 

Ama dikkat: Kaplanın beyni  aslandan en azyüzde 16 daha büyük. Ayrıca belleği de daha güçlü.  Bir nokta daha: İkisi de kurbanlarını avlamak için mükemmel taktik ustaları.

 

Bu durumda zeka açısından ikisini eşit ilan etmek yanlış olmaz.

 

Kim daha kral; aslan mı, kaplan mı? İkisine de hayvanların veya ormanın kralı denmesi boşuna değil.  Aslanıh vücudunun yüzde 60’ı kas. Isırığı da kurbanına santimetrekareye 400-450 kilogram gücüyle saldırıyor. Ancak aslan ile kaplanı güç açısından karşılaştırdığımızda kaplan üstün geliyor.

 

Kaplanın vücudunun yüzde 70’i kas. Bu kasların gücü 400 kiloluk bir objnin birkaç kattan aşağıya düşmesinin şiddetiyle eşdeğer. Yani, kaplan tam bir öldürme veya imha makinesi.

 

Özetle, aslan ile kaplan arasındaki bu  güç rekabetinde, düelloyu az farkla da olsa kaplanın kazanacağını söyleyebiliriz.