Araç Sürücüleri İçin Avrupa'nın En Tehlikeli Ve En Güvenli 5 Ülkesi Hangileri?

Arabanızla bu yaz bir Avrupa turu yapmayı düşünüyorsanız, yol güvenliği açısından hangi ülkelerin iyi, hangilerinin tehlikeli olduğunu bilmelisiniz.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İsviçre karayolları idaresi Avrupa Konseyi’nin “Ulaşım Güvenliği” birimine üye 32 ülkenin verilerinden yola çıkarak bir tablo hazırladı. Kriter olarak bir milyon kişiye düşen ölümlü trafik kazası ölçü alındı.

 

Bu listeye göre sürücüler için işte Avrupa’nın en tehlikeli 5 ülkesi:

 

5-Portekiz: 2022 verilerine göre Portekiz’deki trafik kazalarında her 1 milyon kişide 62 kişi hayatını kaybetti.

 

4-Hırvatistan: Bu ülkede ölümlü trafik kazaları son 10 yılda yüzde 25 azaldı. Ama yine de bi milyon kişide 71 ölümle tehlikeli ülkeler listesinde yer alıyor. Hırvatistan’ın yolları çok güzel ama bir o kadar da tehlikeli.

 

3-Bulgaristan: Türkiye’ye komşu ülkede trafik kazalarında 1 milyonda 78 ölüm kaydedildi. Daha kötüsü, örneğin 10 yıl öncesine göre ölümlü kazalarda sadece yüzde 6 düşüş kaydedildi.

 

2-Sırbistan: 2022’de Sırbistan’daki trafik kazalarında her 1 milyon kişide 83 kişi hayatını yitirdi. 2012’de bu sayı 95 ölüydü.

 

1-Romanya: Sürücüler için Avrupa’nın en tehlikeli ülkesi Romanya. Bu ülkenin yollarındaki kazalarda 1 milyon kişide 86 ölüm meydana geldi. Tek teselli: 10 yıl öncesine göre ölümlü kazaların yüzde 10 azalması.

 

Sürücülerin Romanya yollarında son derece dikkatli ve ihtiyatlı olmaları gerekiyor.

 

VE İŞTE AVRUPA’NIN EN GÜVENLİ 5 ÜLKESİ

 

5-İsviçre: Yollarında 1 milyon kişide 28 ölümle İsviçre, kıtanın 5’inci en güvenli ülkesi durumunda. Daha önemlisi, ölümlü kazaları 10 yıl öncesine göre yüzde 35 azaltmayı başardı.

 

4-Danimarka: Bu ülkenin yollarında meydana gelen kazalarda 1 milyon kişide 28 ölüm kayıtlara geçti.

 

3-İngiltere: 1 milyonda 26 ölümlü kaza yaşanıyor. Kötü puan: 10 yıl öncesine oranla sadece yüzde 10 düşüş sağlanabildi. İngiltere, Avrupa’nın yol güvenliği en iyi ülkeleri arasında.

 

2-İsveç: 1 milyon kişide 22 ölümlü kazada Avrupa’nın en güvenli ikinci ülkesi.

 

1-Norveç:İstatistiklere göre, Norveç sürücüler için kıtanın en güvenilir ülkesi. 1 milyon kişide sadece 21 ölümlü kaza. Daha güzeli, 10 yıl öncesine göre ölümlü kazalarda yüzde 26 düşüş gerçekleştirildi. Norveç, Avrupa’da en az ölümlü trafik kazasının meydana geldiği ülke durumunda.