Anıtkabir Nerede? Anıtkabir Hakkında Her Şey!

Türkiye'nin başkenti  Ankara'da yer alan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu yerdir. Emin Onat ve Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in inşasına 1944'te başlanıp 1953'te tamamlandı. Atatürk'ün naaşı, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kaldı.

Anıtkabir; Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" sözünden ilham alınarak, çeşitli yabancı ülkelerden ve Türkiye'nin bazı bölgelerinden getirilen fidanlarla oluşturulan Barış Parkı içinde yükselmektedir.

Afganistan, A.B.D., Almanya, Avusturya, Belçika, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Irak, İngiltere, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Kıbrıs, Mısır, Norveç, Portekiz, Yugoslavya ve Yunanistan'dan çeşitli ağaç ve fidanlar getirilmiştir. Bugün Barış Parkı'nda 104 ayrı türden yaklaşık 48.500 adet süs ağacı, ağaççık ve süs bitkisi bulunmaktadır.

Ziyaretçilerin Atatürk'ün huzuruna hazırlamak için yapılan 262m. uzunluğunda yolun iki yanında oturmuş pozisyonda 24 aslan heykeli bulunmaktadır. Atatürk'ün Türk ve Anadolu tarihine verdiği önem sebebiyle, Anadolu uygarlıklarından Hititlerin sanat üslubu ile yapılan aslan heykelleri kuvvet ve sükuneti temsil eder.

Şeref Holü olarak adlandırılan kısımda Atatürk'ün sembolik lahdi yer alır. Atatürk'ün naaşı bu yapının alt katındaki mezar odasındadır. Şeref holünün 27 kirişten oluşan tavanı ile yan galeri tavanları mozaik ile süslenmiştir. Mezar odasının ortasında kıble yönünde kırmızı mermer sanduka yer almaktadır. Mermer sandukanın çevresinde bütün illerden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inden getirtilen toprakların konulduğu vazolar bulunuyor.

21 Haziran 1960'ta Anıtkabir Atatürk Müzesi açıldı. Burada Atatürk'ün kullandığı eşyalar ve kendisine hediye edilen armağanlar ve giysiler sergilenir. Atatürk'ün özel kitaplığı da burada yer alır.

 

''Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.''

-Mustafa Kemal Atatürk (Saygı,sevgi ve hasretle..)