Amerikalı Milyonerler Ne Olur Ne Olmaz Diyerek 3-4 Ülkeden Vatandaşlık Alıyorlar!

Amerikalı milyonerler ve milyarderler arasında yeni bir moda başladı: ABD’nin yanı sıra, ikinci, üçüncü, hatta dördüncü bir ülkenin vatandaşlığını almak. Bu yıl çok sayıda zengin ABD’den başka ülkelere göç etmesinin beklendiği de belirtiliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Zengin vatandaşlar” alanında uzmanlaşmış “Henley and Partners” adlı bir hukuk bürosuna göre, alternatif yerleşimler ve ek vatandaşlıklar alanında Amerikalı zenginler ilk sırayı alıyor. Örneğin, “Paypal”ın kurucusu, milyarder ve risk yatırımcısı Peter Thiel, Yeni Zelanda vatandaşlığını aldı. Google’un eski CEO’su Eric Schmidt ise, Kıbrıs Rum Yönetimi’ne vatandaşlık başvurusunda bulundu.

 

Elbette zenginler ABD vatandaşlığından vazgeçmiyor, ama portföylerine bir vatandaşlık daha eklemek istiyorlar. En gözde ülkeler Portekiz, Malta, Yunanistan ve İtalya.

 

“Henley and Partners” hukuk bürosundan Dominik Volek durumu şöyle anlatıyor: “Dünyada giderek artan istikrarsızlık ortamında genellikle nötr veya ABD’ye göre daha hoşgörülü siyasi ortama sahip bir ülkenin daha vatandaşlığını almak, zenginler arasında bir güvence olarak görülüyor.”

 

Bu eğilim sadece ABD’ye özgü değil. 2024’te dünya çapında milyonerler göçünde rekor bekleniyor: 2013’te 51 bin, 2023’te 120 bin olan ülke değiştiren milyoner sayısının 2024’te 128 bine çıkacağı tahmin ediliyor.