Amerika'da Tarihi Soğuklar! 100 Milyon Kişi Tehlikede!

Amerika ve Kanada'da yaşanan kutup soğuklarında rüzgar rekoru kırılırken, ölçülen sıcaklıklar şoke etmeye devam ediyor. 

 

Amerika ve Kanada'da yaşanan kutup soğuklarında rüzgar rekoru kırılırken, ölçülen sıcaklıklar şoke etmeye devam ediyor. Amerika ve Kanada'da yaşanan kutup soğuklarında rüzgar rekoru kırılırken, ölçülen sıcaklıklar şoke etmeye devam ediyor. 

 

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre; Kuzey Amerika'yı etkisi altına alan dondurucu hava etkisini gösterirken, ABD ve Kanada'da yaşayan yaklaşık 100 milyon kişi, tarihi derecelerdeki soğuk havayla karşı karşıya. Amerikan Ulusal Hava Durumu Hizmetleri dondurucu havanın 'bir kuşakta bir kez görülebilecek', 10 dakika içinde soğuk ısırmasına yol açabilecek dondurucu rüzgarlar getirdiğini açıkladı. Kanada'nın Manitoba eyaletinden ABD'nin Manie eyaletine kadar olan kuşakta yaşayanlara dışarıda geçirecekleri zamanı kısıtlama çağrısı yapıldı. Pazartesi gününden bu yana ABD'de kötü hava yüzünden 11 kişi hayatını kaybetti. Teksas eyaletinde sekiz kişi ölürken, Oklahoma ve Arkansas eyaletlerinde birer kişi hayatını kaybetti.

 

309 BİN KİŞİ ELEKTRİKSİZ

 

Yaklaşık 10 eyalette 'en düşük sıcaklık' rekorunun kırıldığı belirtilirken, 83 milyon kişinin -17 dereceye düşebilecek sıcaklıklarla karşılaşması bekleniyor. Maine eyaletinde, 1971'den bu yana kayıtlara geçen en düşük sıcaklıklar öngörülüyor. Boston kentinde sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi beklenirken, kentteki okullar kapatıldı. New York ve diğer büyük kentlerin -13 ila -17 dereceyi göreceği belirtilirken, hafta sonu sıcaklıkların yükseleceği belirtildi. Teksas, Arkansas ve Mississippi eyaletlerinde 309 binden fazla kişiye elektrik verilemiyor. Kanada'nın bazı kesimlerinde ise termometrelerin -38 ila -50 dereceye kadar düşmesi öngörülüyor. 

 

SICAKLIK -78 DERECE! 

 

ABD'nin kuzeydoğusunda etkili olan dondurucu soğuklar sebebiyle, New Hampshire eyaletinde Washington Dağı'ndaki bir gözlem evinde termometreler -78 dereceyi gösterdi. Bununla birlikte ülkede kaydedilen en soğuk "rüzgar soğuğu" rekorunun kırıldığı belirtildi. ABD’nin kuzeydoğusunda dondurucu soğuklar hakim oldu. Maine, New Hampshire, New York ve New Jersey başta olmak üzere, ülkenin kuzeydoğu bölgelerinde hava sıcaklıklarının ortalamanın 10 ila 30 derece altında seyredeceğini belirten NWS, şiddetli rüzgarların elektrik kesintisi ve maddi hasara yol açabileceği uyarısında bulundu. Dondurucu soğukların yanı sıra sert rüzgarların hakim olduğu New Hampshire eyaletinde Washington Dağı'ndaki bir gözlem evinde rüzgar soğutma endeksinin -108 fahrenhaytı (-78 santigrat) göstermesiyle ülkede kaydedilen en soğuk "rüzgar soğuğu" rekorunun kırıldığı ifade edildi. NWS'nin verilerine göre, bölgede hava sıcaklığı -46 fahrenhayt (- 43 santigrat) dereceye ulaşırken, saatte 97 mil (156 kilometre) hızla esen rüzgarlar hakim. Başkent Washington'da da dün sabah saatlerinde hava sıcaklığı 15 fahrenhayt (-9 santigrat) derecelere kadar inerken, New York'ta termometreler 4 fahrenhaytı (-16 santigrat) gösterdi. New York'ta hissedilen hava sıcaklığı ise -8 fahrenhayta (-22 santigrat) kadar indi. Ülkede soğuk hava nedeniyle uçuşlarda gecikmeler de yaşanıyor. Amerikan uçuş sitesi Flightaware'e göre, ABD'de dün iç ve dış hatlarda toplam 194 uçuş iptal oldu, 1946 uçuşta gecikmeler yaşandı. Soğuk hava nedeniyle cuma günü Massachusetts eyaletinin Boston ve Worcester kentlerinde okullar tatil edilmişti. Hava sıcaklıklarının bugün itibarıyla yükselmesi bekleniyor.



Etiketler: